Arthur Hayes onthult: ‘FTX was een beetje shady, bijna iedereen wist het’

1045 totale weergaven

Voormalig CEO van BitMEX, Arthur Hayes, heeft felle kritiek geuit op de ethiek van de bredere crypto-industrie. In de podcast ‘gm from Decrytp’ beweert hij dat bijna iedereen wist dat de gefaalde cryptobeurs FTX “een beetje shady” was.

Hayes suggereerde dat FTX-oprichter, Sam Bankman-Fried, een soort publiek imago-spel speelde en hoewel investeerders dat wisten, waren ze bereid zijn methoden te negeren zolang hij succesvol was en hen geld opleverde. Hayes stond zelf jaren lang aan het hoofd van BitMEX. Dat is een van de meest beruchte bitcoin derivatenbeurzen ook. Inmiddels heeft Hayes (veel) rechtszaken afgewikkeld en geeft hij weer commentaar op de industrie.

Hayes legde uit dat marktmakers niet wilden handelen op FTX omdat ze wisten dat ze zouden worden voorgelogen en uiteindelijk met lege handen zouden komen te staan. Hij beweerde dat dit algemeen bekend was onder degenen die contacten hebben met handelen. Hij verwees naar latency arbitrage, een handelsstrategie die door beleggers wordt gebruikt om te profiteren van kleine prijsverschillen over verschillende markten.

FTX, met een waardering van $32 miljard begin 2022, stortte in november van dat jaar in na een verkoopgolf van FTT-token en een liquiditeitscrisis op de beurs die aan het licht bracht dat het bedrijf geen reserves van klantactiva in een-op-een-verhouding hield. Zo had het bedrijf niet of nauwelijks bitcoin op de balans, terwijl je er wel in kon handelen als klant. Dat waren echter neppe bitcoin.

Bankman-Fried is sindsdien gearresteerd en wordt o.a beschuldigd van 13 financiële misdrijven in verband met de ineenstorting van de beurs. De oprichter heeft op alle aanklachten onschuldig gepleit en wacht momenteel op een proces dat gepland staat voor oktober. In verschillende interviews na de ondergang van FTX gaf SBF de schuld aan fouten en slecht management, maar ontkende dat hij opzettelijk de wet had overtreden of investeerders had misleid.

Hayes concludeerde dat iedereen zijn spidey sense had dat er iets niet helemaal klopte. Hij legde uit dat als je een TradFi-persoon was, je een voet aan de grond wilde krijgen in crypto en je type persoon die de leidende beurs beheerde wilde hebben. Als je een crypto-persoon was, dacht je dat Sam het oor had van regelgevers wereldwijd en kon helpen om de agenda voor crypto te pushen. Iedereen had er belang bij dat hij succesvol was en was bereid niet al te diep te kijken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitMEXFTX

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...