FTX staat op omvallen, maar is er sprake van een ‘Lehman moment’ voor bitcoin?

Als je niet onder een steen geleefd hebt, dan heb je meegekregen dat FTX momenteel in grote problemen verkeert en dat de kans nihil is dat ze die problemen overleven. In de traditionele financiële wereld spreken we van ‘contagion’ (besmetting) als het omvallen van een grote instantie ervoor zorgt dat complete markten en zelfs economieën hierdoor uit balans raken.

Is er sprake van contagion?

Als het over bitcoin zelf gaat, dan kunnen we met een gerust hart zeggen dat er geen sprake is van contagion of besmettingsgevaar. Hoewel het zonde is dat blijkt dat een grote beurspartij als FTX niet te vertrouwen is, blijft bitcoin zelf hierdoor onaangetast.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Natuurlijk voelen we het in de koers, met name door de paniek die hierdoor ontstaat, maar op de lange termijn kan dit alleen maar goed zijn voor bitcoin. Wat namelijk bleek is dat FTX ongeveer 70.000 bitcoin aan klanten had ‘verkocht’ die helemaal niet meer bij het beursplatform aanwezig waren.

Op die manier drukte FTX in principe bitcoin bij die eigenlijk helemaal niet bestaan. Wat dat betreft is het overeind blijven van frauduleuze partijen als FTX juist iets wat de schaarste van bitcoin schade aan doet en de schaarste is uiteindelijk het onderdeel van bitcoin waardoor de koers omhoog gaat.

Gecentraliseerde spelers in de problemen

In tegenstelling tot bitcoin, zijn er wel een aantal gecentraliseerde spelers binnen de markt die door het omvallen van FTX in acute geldproblemen zitten. Het begon met BlockFi, dat al snel de opnames moest schoren en nu lijkt ook Gemini Earn op het randje van de afgrond te staan.

Gemini Earn is onderdeel van het Gemini handelsplatform van de broertjes Winklevoss. Dat bedrijf is als je verder uitzoomt weer in handen van de Digital Currency Group, die ook achter de Grayscale Bitcoin Trust zitten. Zo zie je hoe een faillissement aan de onderkant uiteindelijk tot in de bovenkant voelbaar kan zijn.

Het is te hopen voor de industrie dat de schade beperkt blijft, want voor het vertrouwen in bitcoin is dit natuurlijk niet goed. De meeste mensen weten immers niet dat bitcoin en partijen als BlockFi en Gemini in principe niets met elkaar te maken hebben, die zien het als één geheel.

Wat dat betreft moeten we dus de vingers gekruist houden dat er niet teveel gecentraliseerde spelers omvallen. Aan de andere kant zou het goed zijn als bedrijven die papieren bitcoin verkopen en gokken met klant-tegoeden zoveel mogelijk uitgefilterd worden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....