Furieuze analist: ‘Federal Reserve hiked zichzelf richting een bankencrisis’

Sven Henrich, die op Twitter ook wel bekend is als NorthmanTrader, is furieus over het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, die de bankencrisis volgens hem volledig aan zichzelf te danken heeft. "Ze hiken zichzelf rechtstreeks in een bankencrsis, terwijl ze het hebben over een zachte landen en nu geforceerd worden om van koers te wijzigen voordat ze aan hun pauze konden beginnen. [...] De incompetentie is verbazingwekkend", aldus een furieuze Henrich.

Keiharde kritiek

Het blijft niet bij die harde woorden, want Henrich was vandaag echt even op oorlogspad. "En nu is het beleid een rommeltje zonder enige duidelijkheid, hebben we te maken met een historisch hoge volatiliteit in obligaties en heeft niemand enig idee wat er gaande is, nog geen week nadat Federal Reserve voorzitter Jerome Powell hawkish uitspraken brabbelde, waardoor de rentes stegen voordat een nieuwe crisis ze omlaag drukte", zo raast Henrich verder.

Furieuze analist: 'Federal Reserve hiked zichzelf richting een bankencrisis'

"Maar dank voor de honderden Federal Reserve toespraken en misleidingen over het beleid waar de centrale bank opnieuw doof, dom en blind was voor de realiteit net als met de inflatie. Op welk niveau zal de rente nu uitkomen", zo vraagt Henrich zich af.

Volgens de analist heeft Powell op dit moment een gigantisch probleem in aanloop naar de rentevergadering van 22 maart van volgende week. "Hij heeft voor dat moment stabiliteit nodig en dat weet hij", zo gaat de econoom verder.

Situatie slaat compleet om

Met betrekking tot de rentes is de situatie in de Verenigde Staten in ieder geval compleet omgeslagen. Waar afgelopen week nog een renteverhoging van 0,50 procent werd verwacht, geeft de markt nu een kans van 22,5 procent aan het gelijk blijven van de rente. De overige 77,5 procent gaat naar een renteverhoging van 0,25 procent.

Bron: cmegroup.com
Bron: cmegroup.com

"Dat we de renteverhoging van 22 maart in één week tijd van 0,25 procent naar 0,50 procent naar 0 procent zien pingpongen is geen teken dat de Federal Reserve in controle is, maar een teken van een gigantisch probleem op het gebied van geloofwaardigheid en vertrouwen", aldus Henrich op Twitter.

We gaan dus een paar spannende weken tegemoet. Normaal gesproken zou de focus deze week op de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers liggen, maar dat zou nu zomaar eens heel anders kunnen zijn. De rentevergadering van 22 maart belooft nu helemaal spectaculair te worden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....