Waarom is de bitcoin koers vandaag gedaald?

De bitcoin koers is vandaag naar zijn laagste punt sinds midden-januari gevallen en de paniek keert langzaam terug in de markt. Op het moment van schrijven tikt de koers binnen op 19.666 dollar en lijkt de daling nog niet voorbij. De grote vraag is natuurlijk wanneer de daling stopt en wat de oorzaak van deze correctie is.

Heeft Jerome Powell het systeem gebroken?

Als je het aan Arthur Hayes vraagt, dan is het goed mogelijk dat Federal Reserve voorzitter Jerome Powell het financiële systeem gebroken heeft. "In 2008 waren het de portfolio's van banken die vol zaten met slechte hypotheken. In 2023 zijn het portfolio's met langlopende obligaties", aldus Arthur Hayes.

De reden dat de langlopende obligaties zo hard gedaald zijn ligt in de renteverhogingen van de Federal Reserve. Als jij 1 procent op een langlopende obligatie krijgt, terwijl er ook obligaties zijn die 3 procent uitbetalen, dan zijn die van jou automatisch een stuk minder waard natuurlijk.

In die zin kun je zeggen dat Jerome Powell, als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, degene is die de bankensector ditmaal de tik geeft die nodig was om ze aan het wankelen te krijgen. Overigens zit niet alleen bitcoin in de problemen, maar is ook de S&P 500 met 1,8 procent gedaald in wat zijn slechtste week van 2023 was.

Weinig steun voor bitcoin

Veel handelaren hadden al een hertest van de lagere niveaus verwacht. "We schieten waarschijnlijk nog even omlaag richting de 19.000 tot 18.000 dollar voordat dit voorbij is, maar het is slechts een hertest", aldus de populaire Credible Crypto op Twitter.

In een verdere uitleg noemt Credible Crypto de daling "logisch en gezond, niet onverwachts en onvoorspelbaar." Wat dat betreft moeten we ons volgens deze analist dus geen zorgen maken over de huidige staat van bitcoin.

Nadat de maand februari vooral zijwaarts eindigde, bewijst maart zich tot nu toe als een maand van flinke correcties. Maar de maand is nog relatief vroeg en er kan nog een hoop gebeuren de komende 20 dagen natuurlijk.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....