Aandeel in fonds met 643.000 bitcoin veert op na grote daling

De storm rondom de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) lijkt langzaam op te klaren vanwege de relatief gunstige omstandigheden in aanloop naar de deadline voor de Securities and Exchange Commission (SEC) om de spot bitcoin aanvraag van Grayscale goed te keuren.

In januari van dit jaar tikte de korting van GBTC (waarde aandelen versus marktwaarde bitcoin) de dertig procent aan. Vanaf dit voorlopige dieptepunt is GBTC aan een opmars begonnen, waarschijnlijk mede vanwege de geruchten dat de goedkeuring van de spot bitcoin ETF in de lucht hangt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aandeel in fonds met 643.000 bitcoin veert op na grote daling
GBTC premium versus marktwaarde assets. Bron: Coinglass

Grayscale CEO: “Geen ‘of’ maar ‘wanneer’ voor Amerikaanse spot bitcoin ETF”

Na een redelijk problematisch begin van het jaar lijkt GBTC te profiteren van de stabilisatie van de bitcoin koers. De stevige dalingen na de all-time high van november hebben de GBTC koers, die al niet heel florisant was, weinig goed gedaan.

Het dieptepunt werd, zoals in de inleiding besproken, in januari neergezet met een korting van 30 procent op de marktwaarde van de bitcoin in het fonds. Inmiddels is het fonds aan een omdraaiing begonnen en staat de korting op 21,4 procent. Het kleinste percentage voor 2022.

Volgens Grayscale CEO Michael Sonnenshein heeft de SEC zichzelf met de goedkeuring van de laatste bitcoin futures ETF in een lastige hoek neergezet. De goedkeuring vond namelijk voor het eerst plaats op basis van een wet die de spot bitcoin ETFs ook gebruiken voor hun aanvraag.

Als een bitcoin futures ETF op basis daarvan goedgekeurd kan worden, dan blijven er weinig excuusjes meer over om een spot bitcoin ETF te weigeren. “Het is echt, naar onze mening, een kwestie van ‘wanneer’ in plaats van ‘of’ de SEC een spot bitcoin ETF gaat goedkeuren.” Aldus Sonnenshein tegenover CNBC.

Nasdaq markeert stijgende institutionele vraag

Terwijl de SEC volgens Sonnenshein op het punt staat een spot bitcoin ETF goed te keuren is de institutionele vraag naar bitcoin stijgende. Althans, als we een recent onderzoek van de Nasdaq mogen geloven.

Meer dan 70 procent van de ondervraagden geeft aan van plan te zijn om bitcoin te kopen of hun positie te vergroten. 86 procent van de investeerders die reeds aan boord zijn willen dit jaar hun positie vergroten.

Geen enkele ondervraagde investeerder die reeds bitcoin bezit is van plan om de positie te verkleinen. 50 procent van de groep gebruikt op dit moment bitcoin futures ETFs en 28 procent is van plan om ze de komende 12 maanden te gebruiken.

Hetgeen aangeeft dat ook een spot bitcoin ETF waarschijnlijk in trek zal zijn bij institutionele beleggers in de Verenigde Staten. Maar komende week is het eerst aan de Australische markt om te laten zien hoe groot de institutionele vraag naar bitcoin is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....