Eerste bitcoin spot ETF uit Australië is een feit

De eerste bitcoin exchange-traded fund (ETF) uit Australië is een feit. De handel zal volgende week starten op de Amerikaanse beurs CBOE.

Bitcoin ETF

Een exchange traded fund volgt de prijs van de onderliggende asset, in dit geval de fysieke bitcoin. Stijgt de prijs van bitcoin, dan neemt de waarde van je aandeel in het fonds ook toe. Het is een meer laagdrempelige manier om kennis te maken met bitcoin en zijn volatiliteit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

ASX Clear zal de clearing van de transacties op zich gaan nemen. Dit bedrijf heeft genoeg marktspelers bereid gevonden om de vereiste kapitaalmarges te leveren en daarmee de onderliggende waarde van het fonds te dekken.

Want je kunt je voorstellen dat ineens de prijs van bitcoin keihard omhoog of omlaag schiet, er wel genoeg kapitaal in het fonds moet zitten om de winst uit te kunnen keren (of verlies te innen).

De handel in de Cosmos Asset Management Bitcoin ETF zou op woensdag 27 april moeten gaan starten. Marktanalisten denken dat deze ETF circa 1 miljard dollar uit de markt kan ophalen. Voordeel van een ETF is dat inleggers geen bitcoin op hun balans hoeven aan te houden.

Ook zijn er diverse fiscale en administratieve voordelen voor professionele beleggers om in ETF’s te beleggen in plaats van de onderliggende bitcoin.

De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) heeft groen licht gegeven voor het beleggingsproduct.

Spot ETF’s

In de markt van ETF’s is het nodige gaande. In Canada is er een bloeiende handel in bitcoin spot ETF’s. Ook in Europa zijn er fondsen die werken met bitcoin en andere crypto’s als onderlegger.

In Amerika echter gaat de handel niet verder dan bitcoin futures en bitcoin futures ETF’s. De Securities & Exchange Commission vindt de risico’s nog te hoog voor de eindgebruiker.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
AustraliëBitcoin nieuwsETF

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...