Gebrek aan bitcoin experts een ‘groot probleem’ voor EU-banktoezichthouder

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft moeite met de regelgeving rondom bitcoin (BTC) en ‘crypto’. Voorzitter José Manuel Campa verwacht in 2025 pas duidelijke richtlijnen op de tokens waar hij toezicht op moet houden.

De EBA is een Europese autoriteit met het formele doel om duidelijke en consistente regelgeving en toezicht in de Europese bankensector te bereiken. Een lastige taak in een tijd waar bitcoin een rol speelt in de financiële wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een ander ‘groot probleem’ is volgens Campa het vinden van experts: “Daar is momenteel veel vraag naar”, zegt hij in gesprek met Financial Times.

De Europese Unie als geheel lijkt er iets minder last van te hebben. Men legt daar nu de laatste hand aan het pakket genaamd Markets in Crypto Assets (MiCA). Het doel is om alle regelgeving in de 27 lidstaten gelijk te trekken. In de praktijk zal het allicht nog wel wat verschillen per land.

Bitcoin wordt en werd vooral gebouwd door vrijwilligers. Het trekt om verschillende redenen mensen aan om aan bij te dragen. Om mensen met verstand van zaken naar in dit geval de Europese Bankautoriteit te trekken, heb je goede voorwaarden nodig. Daarnaast druist het ook in tegen het hele idee achter bitcoin.

Volgens Campa is het erg belangrijk dat zij de juiste experts vinden: “Als we het niet zo goed doen als we zouden moeten, zullen we met de gevolgen moeten leven.”

Europa en regels

Campa noemt dit een hele ‘dynamische markt’ is. De ontwikkelingen gaan veel sneller dan de regelmakers er wetten voor kunnen bedenken en introduceren. De techniek en acceptatie gaat een stuk harder dan de trage wegen van Brussel. Campa: “Cryptocurrency’s kunnen in 3 jaar gebruikt worden voor andere dingen die ik nu nog niet weet.”

De EBA buigt zich vooral over regeltjes en richtlijnen voor de bankensector. Maar overal in Europa moeten regelmakers en handhavers aan de slag.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...