Lagarde: ‘Bitcoin is waardeloos, nieuwe digitale euro gedekt door centrale bank’

Christine Lagarde was onlangs te gast in het televisieprogramma College Tour. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) vertelde dat cryptocurrency's (in haar ogen) "niets waard" zijn.

"Zeer speculatief"

Het programma werd gisteren uitgezonden en is vorige week opgenomen. Lagarde riep op tot meer regulering. Ze omschreef cryptovaluta als een "zeer speculatieve activa".

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Mijn zeer bescheiden beoordeling is dat cryptocurrency's niets waard zijn. Het is nergens op gebaseerd, er zijn geen onderliggende activa om als anker te dienen."

Dat Lagarde geen fan is van cryptovaluta is niets nieuws. Voor de voorzitster van de Europese Centrale Bank is bitcoin een concurrent.

Bitcoin is een alternatief geldsysteem waarbij centrale banken (vrijwel) geen rol van betekenis meer hebben. De uitgifte van nieuwe bitcoin en alle andere dingen omtrent het monetair beleid liggen buiten het bereik van een select groepje bankiers.

De opmerkingen van Lagarde volgen op een zeer volatiele periode op de cryptomarkt. De prijs van bitcoin is de afgelopen maand met ongeveer 20% gedaald.

"Ik maak mij zorgen om de investeringen van mensen die met hun ogen wijd open alles kunnen verliezen, dat deze mensen de risico's niet begrijpen en alles kunnen verliezen. Dat moet worden gereguleerd."

Digitale euro

De Franse econoom noemt wel dat er een verschil is tussen cryptocurrency's en de geplande digitale euro van de ECB. Deze Central Bank Digital Currency (CBDC) moet binnen vier jaar kunnen worden gelanceerd.

De waarde van deze digitale euro wordt gegarandeerd door ECB, zo stelt ze. Wat ze daarmee bedoelt blijft gissen; gezien een centrale bank niet de waarde van geld beheert, maar slechts de oplage ervan. Het verleden heeft aangetoond dat de waarde van spaargeld nagenoeg altijd verdampt.

In de aflevering (rond minuut 16) gaat Lagarde ook in op de balans van de ECB, die uit haar voegen is gegroeid. De topvrouw reageert met de noodzaak van de stimuleringsmaatregelen door de covid-pandemie. Ze is er van overtuigd dat de balans van de centrale bank langzaam maar zeker weer gaat worden afgebouwd.

Lagarde besprak ook de rentetarieven. De voormalig IMF'er deelde dat de ECB kijkt naar een stijging van 25 basispunten in juli. Ze is voorzichtiger ten opzichte van de meer radicale stijging van 50 basispunten die andere nationale centrale banken uit Europa voorstellen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECB