Gebruikers Trezor kunnen nu bitcoin CoinJoins doen via Wasabi

Bitcoin wallet Trezor maakt het nu makkelijker voor gebruikers om privacy terug te claimen. Ze gaan samenwerken met de Wasabi Wallet.

Privacycoins

Trezor heeft de optie ingebouwd om als gebruiker CoinJoins te kunnen doen vanaf je hardware wallet. Men kan daardoor als het ware coins mixen met die van andere gebruikers, om zo geldstromen te verhullen.

In de aankondiging schrijft Trezor op dat de nieuwe functie per direct live is op voor de Trezor Model T-wallet van het bedrijf. Ze zijn van plan om de CoinJoin-optie op de korte termijn ook voor het oudere Model One mogelijk te maken.

Met CoinJoins kun je bitcoin transacties (doorgaans) anonimiseren. Je kunt UTXO’s in een pool (via een coördinator) husselen met die van andere gebruikers. Zie het als een digitale bak waar iedereen z’n digitale 1 euromuntjes in gooit en er vervolgens weer andere uithaalt. Het idee werd in augustus 2013 geïntroduceerd door Gregory Maxwell.

Om CoinJoin in te schakelen, moeten gebruikers een nieuw CoinJoin-account openen in het hoofdmenu van de Trezor software. Het is een extra optie naast SegWit en Taproot-accounts.

Om de privacy van de betalingen te maximaliseren raden ze aan om Tor te gebruiken. Het kost vervolgens 0,3% aan vergoedingen aan de coördinator om CoinJoin-inputs te maken. Alle latere CoinJoin-rondes zijn gratis.

Veel kritiek

Er is ook veel kritiek op de werkwijze van Wasabi. Het is al jaren moddergegooi tussen hen en de privacytools van de Samourai Wallet. Een van de hekelpunten is dat de default coördinator van Wasabi aan censuur doet en UTXO’s kan weren. Je kunt overigens de standaard coördinator wel wijzigen.

Wasabi is op hun beurt weer boos dat Samourai xpubs en IP-adressen zou verzamelen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
trezorwasabi