Reacties op 'censuur' door bitcoinwallet Wasabi zijn niet mals

Reacties op 'censuur' door bitcoinwallet Wasabi zijn niet mals

Het stof over de CoinJoin-ophef is wat neergedaald. Nadat zkSNACKs eerder deze week bekend maakte om adressen te gaan blokkeren, kwamen er veel reacties los. zkSNACKs is de geldschieter achter de Wasabi wallet.

'Censuur' door Wasabi

Het begon allemaal met een simpel tweetje waarin meegedeeld werd dat de default coordinator van mixingdienst in Wasabi bepaalde bitcoinadressen op een blacklist zet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"We proberen het bedrijf en het project te beschermen door het aantal hackers en oplichters die de coördinator gebruiken te minimaliseren. Ze kunnen ons in de problemen brengen."

Je kunt dus nog wel Wasabi gebruiken en eventueel een andere coordinator van de CoinJoins kiezen. Bij veel mensen is deze zet echter in het verkeerde keelgat geschoten.

Fluffypony, ontwikkelaar van privacy-munt Monero, is heel stellig:

"Als software-ingenieurs schrijven we code, we proberen niet te beslissen over moraliteit of wet. Het op een andere manier doen is idioot en gevaarlijk."

Ook bekend bitcoindenker Gigi snap het niet: "Dan kun je er beter gelijk mee stoppen. Je hebt principes of je hebt ze niet."

Ontwikkelaar Shinobi heeft ook z'n twijfels, mede omdat het proces qua communicatie niet transparant is geweest. Hij vraagt zich af of je de dienst nog wel moet supporten, of dat je gewoon voor alternatieven moet gaan.

Uitleg Wasabi zelf

Intussen heeft Wasabi zelf ook iets meer bekend gemaakt over de zaak. Het blijft volgens hen echt puur bij deze ene coordinator die ze zelf 'faciliteren'. Alhoewel: de mogelijkheid om een andere coordinator te gebruiken in Wasabi is er nog niet. Daar wordt wel aan gewerkt.

Bálint Harmat, de mede-oprichter en CEO van zkSNACK, vertelt dat het een proactieve beslissing is. Er is nog geen wetgeving die hen verplicht deze stap te zetten, maar toch willen ze (alvast) voorkomen dat sommige gebruikers via Wasabi kunnen mixen.

Maar waarom?

"Mensen begonnen Wasabi te identificeren met illegale activiteiten en personen, en we wilden ons hier van distantiëren."

Harmat legt uit dat het bedrijf niet geassocieerd wil worden met criminele activiteiten. De laatste jaren werden verschillende hackers en witwassers in verband gebracht met Wasabi. Dit heeft het imago geschaad, zo stelt de CEO.

Samourai

Uiteraard duikt ook concurrent Samourai op het nieuws. Zij richten zich vooral op de manier waarop de 'coördinatoren' werken. In wezen zijn het namelijk "CoinJoin message parsers", en daar is niets illegaals aan.

“Het zijn geen money transmitters en het zijn geen facilitators. Ze geven gewoon datapakketjes door aan klanten. Cliënten dragen de custody nooit over aan een derde partij. Klanten werken met elkaar samen.”

Ze vergelijken het met ISP's die ook niet schuldig kunnen worden gehouden voor het browse- en surfgedrag van klanten. Met dit in het achterhoofd vinden ze dat Wasabi juist tegen de gevestigde orde moet vechten, in plaats van de knie buigen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin witwassen coinjoin wasabi

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties