Gedupeerden van failliete Celsius krijgen eind dit jaar (deel van) geld terug

Celsius Network heeft volgens Bloomberg schikkingen getroffen die de weg vrijmaken om geld terug te geven aan klanten.

Uitbetaling

De cryptogeldschieter kan nu gerechtelijke goedkeuring krijgen om zijn plan in werking te stellen om cryptovaluta terug te geven aan zijn klanten. Daarmee zou Celsius ook officieel haar faillissementsprocedure kunnen afronden.

Een van de schikkingen lost een probleem dat klanten hadden met het eerdere management van Celsius. Vanwege fraude dienden ze een claim in om vergoed te worden. Het terug te vorderen bedrag is met 5% verhoogd.

Deze overeenkomst lost 30.000 claims op die een schadevergoeding van $78 miljard eisen. Dat is te lezen in de gerechtelijke documenten die donderdag zijn ingediend door advocaten van Celsius.

De schikkingen vormen de basis voor een hoorzitting over het reorganisatieplan. Celsius diende dit in oktober in bij de Amerikaanse faillissementsrechter Martin Glenn. Het hoopt haar klanten tegen het einde van het jaar uit te kunnen betalen.

Advocaten van Celsius beweerden dat klanten niet meer geld verschuldigd waren dan wat ze op het platform hadden gestort. Sommigen dienden claims in om een schadevergoeding te eisen.

Een tweede schikking ging over leen- en renterekeningen. De leners wilden een gunstigere behandeling krijgen dan de rekeninghouders die hoge rentes kregen. Er zijn enkele concessies gedaan, onder andere over de manier hoe men uitbetaald kan krijgen (in verhouding met de door de leners ingelegde onderpand). Ook is hier een plekje vrijgemaakt voor aandelen van het nieuwe bedrijf dat de mining-tak en illiquide activa van Celsius overneemt.

Celsius zal tijdens een hoorzitting op 10 augustus de goedkeuring van de rechtbank voor de schikkingen vragen.

Oud-CEO en oprichter Alex Mashinsky werd vorige week gearresteerd. Er lopen meerdere civiele rechtszaken tegen de Israëlische Amerikaan.

Daarmee is er nu goed nieuws aan de horizon voor de schuldeisers. Toen Celsius ruim een jaar geleden het platform pauzeerde was volstrekt onduidelijk hoeveel en óf ze geld zouden terugzien. Met een gapend miljardengat in de begroting moest het de Chapter 11 faillissementsprocedure in.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfaillissement