Geldschieter claimt dat Iris Energy lening niet af kan betalen

Bitcoin mining bedrijf Iris Energy heeft een claim van $103 miljoen aan haar broek hangen. Ze kunnen naar verluidt een lening niet terugbetalen.

Bitcoin mining

De geldschieter maakt bekend dat ze de lening niet kan terugbetalen. Het geld zit in twee Special Purpose Vehicles (SPV’s) van Iris Energy.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De reden voor de ingebrekestelling is dat het bedrijf niet heeft mee gedaan aan “gesprek over herstructureringen” voor de schuld in kwestie. Naar verluidt gaat het om NYDIG als geldschieter die op 4 november de claim naar de miner stuurde.

Maandag is er tevens een filing ingediend bij de U.S. Securities and Exchange Commissie. Omdat Iris niet aan het gesprek meedeed, beweert de geldschieter dat het in gebreke is gebleven. Ze zouden uiterlijk 25 oktober de schulden moeten aflossen.

De geldschieter lijkt nu gebruik te gaan maken van een clausule, waardoor het een onmiddellijke betaling van het volledige bedrag én de rente eist. Iris zei dat het “het niet eens is” met de aantijgingen van de geldschieter.

Begin deze maand deelde Iris al dat ze niet genoeg geld zouden hebben om schuldverplichtingen af te betalen. Ze waren naar eigen zeggen aan het zoeken naar een oplossing en zouden pas in 2023 in acute geldnood komen.

Rigs als onderpand

Het gaat om leningen van $32 miljoen en $71 miljoen. Er is onderpand ingelegd voor de lening: mining rigs. Naar verluidt zijn deze goed voor respectievelijk 1,6 exahash/seconde (EH/s) en 2,0 EH/s.

Door de constructie met SPV’s kan er geen beslag gelegd worden op andere activa van Iris Energy, maar blijft deze wanbetaling puur binnen deze aparte tak van het bedrijf.

Eerder bleek ook al dat Argo Blockchain, Core Scientific en Compute North in geldnood zaten. De tendens is dat miners het moeilijk hebben, zoals je eerder al op Bitcoin Focus in een analyse kon lezen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze mobiele Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining