Gemini klaagt failliet Genesis aan voor $1,6 miljard aandelen in GBTC

Cryptobeurs Gemini heeft Genesis Global aangeklaagd voor zijn Gemini Earn-product. Er zijn naar wat schijnt meer dan 60 miljoen aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) als onderpand gebruikt voor een dienst die Gemini aan haar klanten aanbood.

Aanklacht

Gemini werkt al jaren lang samen met Genesis. Aan deze samenwerking kwam een einde toen Genesis in een faillissementszaak terecht kwam. Nu komt Gemini in actie als onderdeel van een rechtszaak. De beurs van de Winklevii-broers probeert de GBTC-aandelen in handen te krijgen.

GBTC is een bitcoinfonds van Grayscale. Dit is ook een bedrijf dat onder de vleugels van de Digital Currency Group (DCG) valt, net als Genesis Global dat doet.

Gemini wil de “volledige claims van elke individuele” van Earn-klanten veiligstellen. Het geld van klanten zat vast toen Genesis vorig jaar de opnames bevroren. Bitvavo had hier ook last van; de Nederlandse beurs vulde het gat vanuit eigen kas.

In de rechtszaak meldt Gemini:

“Genesis heeft herhaaldelijk actie ondernomen om Earn-gebruikers schade te berokkenen en om het terugbetalen van Earn-gebruikers van hun digitale activa te belemmeren en te vertragen. Het is tijd om deze problemen op te lossen, zodat Genesis verder kan gaan met een redelijk reorganisatieplan en Gemini de opbrengsten van het onderpand kan verdelen onder Earn-gebruikers.”

Het nieuws volgt op de rechtszaak die de New Yorkse procureur-generaal Letitia James had aangespannen tegen Gemini, Genesis en DCG. Ze stelt dat de groep bedrijven (inclusief grote baas Barry Silbert) meer dan 230.000 investeerders voor meer dan $ 1 miljard heeft opgelicht.

Zowel Gemini als Genesis bevonden zich in 2022 in zwaar weer na de ineenstorting van het crypto-hedgefonds Three Arrows Capital en de FTX van Sam Bankman-Fried. Het leidde ertoe dat Genesis in januari faillissement aanvroeg.

In september zeiden Genesis en DCG dat Gemini Earn-klanten “bijna geheel” zouden worden terugbetaald onder een voorgestelde overeenkomst.

Lees meer over:
Gemini

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...