Geschorste Californische advocaat pleit schuldig aan $9,5 miljoen cryptofraude

5270 totale weergaven

Een 85-jarige geroyeerde advocaat uit Californië, David Kagel, heeft schuldig gepleit op beschuldiging van deelname aan een frauduleus cryptocurrency Ponzi Scheme, volgens een verklaring van het Amerikaanse Department of Justice (DOJ).

Frauduleus plan en misbruik van fondsen

Het plan, gepromoot door Kagel en zijn medesamenzweerders, bestond uit het misleiden van beleggers met beloften van hoge rendementen door middel van niet-bestaande cryptocurrency beleggingsprogramma’s. De daders beweerden dat deze beleggingen rendabel waren. De daders beweerden dat deze beleggingen ondersteund werden door AI trading bots.

Kagel, die zijn juridische referenties gebruikte, verzekerde de slachtoffers dat $11 miljoen in Bitcoin in escrow werd gehouden om hun investeringen te garanderen. Hij gebruikte zelfs het briefhoofd van zijn bedrijf om deze valse verzekeringen geloofwaardig te maken. In plaats van het geld te investeren, gebruikten Kagel en zijn medewerkers het geld voor persoonlijke uitgaven.

Wettelijke en ethische overtredingen

Kagel, die in 2023 door de balie van Californië geroyeerd werd, had een geschiedenis van disciplinaire acties, waaronder het verkeerd beheren van klantenfondsen en het afleggen van valse verklaringen aan de Securities and Exchange Commission (SEC). Zijn misbruik van trustrekeningen van cliënten en andere ethische overtredingen leidden tot zijn schorsing in 1997 en 2012, en uiteindelijk tot zijn royement vorig jaar.

Veroordeling en medeplichtigen

Kagel wordt op 10 september veroordeeld en kan tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Zijn medesamenzweerders, Vincent Anthony Mazotta Jr. uit Los Angeles en David Gilbert Saffron uit Australië, hebben schuld bekend en wachten op hun proces dat voor 13 augustus gepland staat. Ze worden ervan beschuldigd dat ze het opgelichte geld hebben gebruikt voor buitensporige persoonlijke uitgaven, waaronder privéjetvluchten en luxe accommodaties.

Historische context

Kagel’s lange geschiedenis van juridische en ethische overtredingen onderstreept de risico’s van frauduleuze activiteiten in de snel evoluerende wereld van cryptocurrency. De verklaring van de DOJ dient als een herinnering voor beleggers om grondige due diligence uit te voeren en waakzaam te blijven voor zwendelpraktijken die gegarandeerd hoge rendementen beloven.

Samenvatting

Deze zaak benadrukt het belang van regelgevend toezicht en de noodzaak van strenge controles om beleggers te beschermen tegen frauduleuze constructies, vooral bij opkomende financiële technologieën zoals cryptocurrencies. Terwijl de rechtszaken tegen Kagel en zijn mede-samenzweerders doorgaan, dient de zaak als een waarschuwend verhaal over de potentiële gevaren die op de loer liggen in het landschap van cryptobeleggingen.

Lees meer over:
dojfraudescam

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....