Geslaagde eerste test met digitale roebel van centrale bank in Rusland

De Bank of Russia maakt in een update meer bekend over de ontwikkeling van de digitale roebel. De eerste tests zijn naar verluidt al achter de rug.

Centrale bankengeld

Waar de centrale bank van Rusland blijft vechten tegen de acceptatie van Bitcoin, gaan de ontwikkelingen rondom haar eigen digitale centrale bankengeld wel door.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Poetin, Medvedev en ook het ministerie van Financiën riepen allemaal op om cryptovaluta te reguleren (in plaats van te verbieden). De centrale bank wil hier niet aan, en er zit nauwelijks schot in deze zaak. Intussen de centrale bank dus wel begonnen met het pilots van haar eigen digitale valuta.

De eerste proef met deze Central Bank Digital Currency (CBDC) is met succes voltooid, zo maakte de Bank of Russia dinsdag bekend. Daarmee lopen ze dus wel volledig op schema. Het plan was namelijk om begin 2022 de eerste transacties met een digitale roebel te kunnen doen.

Naar verluidt hebben drie banken (uit de pilotgroep van 12 financiële instellingen) de CBDC-software al geïntegreerd. Twee daarvan hebben “de volledige cyclus van de overdracht van digitale roebels tussen klanten middels mobiel bankieren voltooid”.

Deze eerste fase van de tests zijn goed gegaan. In de tweede fase wil de centrale bank deze digitale roebel ook inzetten als betaalmiddel voor goederen en diensten. Ook smart contracts en de interactie met de federale treasury horen hierbij. Ook willen ze in de toekomst een ‘offline modus’ inbouwen.

Tegenovergestelde van Bitcoin

Waar de centrale bank vol trots over deze tests rapporteert, laten ze de regulering van cryptovaluta links liggen. Het liefst willen ze deze activaklasse verbieden, maar nadat ze zich hierover uitlieten kwam er een stortvloed van kritiek op gang, van president Poetin tot de oppositie aan toe.

Bitcoin is geld zonder centrale bank, waarover de gebruiker de baas is. Qua privacy, schaarste en inclusie is het het tegenovergestelde van een CBDC. Het werkt zónder een centrale tussenpartij en voor íedereen.

Naar verluidt komt er over enkele dagen meer duidelijkheid over de status van bitcoin in Rusland.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDCRusland