Gerucht: Rusland komt op 18 februari met nieuwe richtlijnen voor bitcoin

Rusland lijkt hard op weg om bitcoin (of ‘crypto’) te erkennen als valuta. De Russische centrale bank en de regering hebben een akkoord bereikt over de aanpak van bitcoin in het land. Dat is te lezen bij de Russische krant Kommersant.

Vaak wordt er in dit soort berichtgeving geen onderscheid gemaakt tussen bitcoin en andere cryptocurrency’s. Kommersant spreekt in hun artikel over cryptocurrency’s in het algemeen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin krijgt waarschijnlijk een plekje naast de categorie van valuta. Volgens de geruchtenmolen komt er op 18 februari een wetsvoorstel aan. Cryptocurrency’s worden dan behandelt als een vorm van geld, en niet als een ‘digitale asset’. Ook is de kans klein dat na dit wetsvoorstel Russen nu vrijuit bitcoin kunnen kopen, verhandelen en opnemen. Bitcoin gebruiken om te betalen is momenteel ook al niet toegestaan in het land.

Rusland en bitcoin

De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder de centrale bank en politici vriendelijk verzocht om vaart te maken met de regels en wetsvoorstellen rondom bitcoin. Het land worstelt onder andere met hoe zij miners willen reguleren. Voor de gemiddelde bitcoiner in Rusland is het bijvoorbeeld interessant om te zien hoe cryptobeurzen wel of niet worden gedoogd.

De Bank van Rusland waarschuwde in januari voor bitcoin en cryptocurrency’s. Onder andere de volatiliteit kwam voorbij als tegenargument, ook stelde de bank voor om financiële instellingen in het land geen toegang te geven tot bitcoindiensten.

Veel verschillende belangen, dus. Rusland is het grootste land ter wereld qua oppervlakte en heeft veel (afgelegen) energiebronnen en centrales. Mede daarom is ook het minen van bitcoin een belangrijk agendapunt.

Volgens Kommersant komt er in dit wetsvoorstel ook een meldingsplicht voor transacties van $8.000 of meer met bitcoin. Daarnaast dreigen er hoge boetes voor mensen die bitcoin (of een willekeurige token) als betaalmiddel gebruiken terwijl dat niet mag.

Kortom: de geruchtenmolen draait op volle toeren. Rusland is onderwerp van gesprek en lijkt zelf ook graag met nieuwe richtlijnen en regels te komen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...