‘Rusland kan jaarlijks $13 miljard aan belasting ophalen dankzij bitcoin’

De Russische overheid verwacht dit jaar tot 1 biljoen roebel (13 miljard dollar) aan belasting op te halen dankzij bitcoin en andere cryptocurrency’s. Zo blijkt uit een analyse van de overheid die door een lokale Russische krant, The Bell, opgedoken is.

Het aantal Russische gebruikers op buitenlandse beurzen ligt momenteel op 10 miljoen. Waar vervolgens ook nog een hoop ‘over-the-counter’ deals bij komen. De overheid is ervan overtuigd dat zelfs de meest simpele belasting al tussen de 146 miljard en 1 biljoen roebel kan genereren. Wat dus neerkomt op een maximale pot van 13 miljard dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goed voor bitcoin

Je kunt als overheid wel tegen bitcoin en de rest van de markt zijn, maar het valt niet te ontkennen dat er geld inzit. Dat Rusland in potentie 13 miljard dollar per jaar kan ophalen dankzij bitcoin pleit in het voordeel van de digitale munt. Waarom zou je immers iets verbieden wat zoveel geld in het laatje brengt.

Waar de Russische centrale bank eerder dit jaar nog opriep tot een algeheel verbod op bitcoin. Heeft Putin dit weerlegd en lijkt Rusland eerder te opteren voor wetgeving om de industrie te reguleren.

Zeker nu blijkt dat er jaarlijks een enorme hoeveelheid belastinggeld aan te verdienen valt, lijkt die laatste weg de meest voor de hand liggende.

Dat laat ook meteen de kracht van bitcoin zien. Het is een financiële asset die al 13 jaar onverslaanbaar is.

Waarom zou je die ontwikkeling proberen tegen te houden als je ook mee kunt doen. Dat lijkt Rusland zich nu ook te beseffen, nu er dus rekensommen circuleren over potentiële belastingopbrengsten.

Twee mogelijke methoden belasten bitcoin in Rusland

Uit de door The Bell opgedoken analyse van de Russische overheid blijkt dat men momenteel twee vormen van belasting overweegt. De eerste is voor beurzen, tussenpersonen en OTC-desks. De tweede vorm ziet op een belasting op investeringen en inkomen uit bitcoingerelateerde zaken.

Volgens de analyse kan de overheid een omzet van 2,4 miljard dollar verwachten van handelsplatformen en tot wel 8 miljard dollar voor investeringen en inkomsten.

Uitgaande van een basistarief van 6 procent zou de volledige markt in Rusland, die wordt geschat op 200 miljard dollar, zo’n 12 miljard dollar aan belasting opleveren.

Interessant is dat Rusland goed is voor ongeveer 1 procent van het wereldwijde vermogen, terwijl het land 12 procent van het bitcoin- en cryptovermogen bezit.

Hetgeen laat zien dat bitcoin voor de Russische bevolking een relatief belangrijke rol speelt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....