Glassnode: beleggers halen hun bitcoin weg

Beleggers halen massaal hun bitcoin van beurzen af, blijkt uit on-chaindata van Glassnode. Door het FTX-echec lijkt het vertrouwen in centrale beurzen fors zijn afgenomen. Beleggers sturen hun munten naar een eigen hardware wallet.

106.000 bitcoin naar beurzen

Volgens Glassnode gaat het om een historisch groot aantal bitcoin dat is opgenomen: een gemiddelde van circa 106.000 bitcoin op maandbasis. Een dergelijk aantal is slechts drie keer eerder gemeten door het analysebedrijf: in april 2020, november 2020 en in juni/juli 2022.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door de uitstroom plussen de wallets voor alle typen bitcoin houders bij, van shrimps, crabs, sharks en whales. Daarbij vallen met name de haaien op, met een plus van 78.000 btc in hun wallets (minstens 10 tot maximaal 1.000 btc).

Dat mensen zuinig zijn op hun bitcoin en deze liever in eigen beheer willen houden, is gunstig voor de lange termijn perspectieven voor bitcoin als schaars goed. Zolang er een kritische schare die zijn bitcoin koestert, is dat een goed signaal (ook naar de markt). Veiligheidsexpert Jameson Lopp wijst er nog even fijntjes op dat alleen de echte fysieke bitcoin telt en géén afgeleide beleggingsproducten (zoals futures, opties, wrapped bitcoin, ETF's etc).

Stablecoins

Dat staat tegenover dat er afgelopen maand voor circa 4 miljard dollar aan stablecoins (zoals USDT en USDC) naar exchanges is gestuurd, zo zou uit Glassnode cijfers blijken. De stablecoin reserves zou op een totaal van circa 41,2 miljard dollar uitkomen. De industrie is zich na het lopende FTX-drama opnieuw aan het herpositioneren.

Een deel van de markt heeft zich teruggetrokken en dat heeft teruglopende handelsvolumes tot gevolg. Minder nieuws voor centrale beurzen en brokers, want die profiteren juist van zoveel mogelijk handelsvolume en koersbewegingen.

Lees meer over:
FTXglassnodeon-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...