Glassnode: Bitcoin whales sturen 1,7 miljoen BTC naar beurzen

De bitcoin koers is de afgelopen 24 uur naar $33.266 gedaald en er heerst meer paniek en angst op de markt dan eerder dit jaar.
Is de pijn nu al geleden?

Bitcoin whales cashen uit

Kijken we naar technische patronen, dan houden analisten nog steeds serieus rekening met een diepere dip. Analist Matthew Hyland ziet $33.000 als support op de korte termijn. Breekt deze, dan ligt de volgende supportzone op $28.800.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin whales zijn entiteiten met 1.000 btc of meer op hun balans. Het is niet één groep. Je hebt whales, maar ook mega of supermega whales. Sommigen zijn bekend zoals bijvoorbeeld MicroStrategy en de Luna Guard Foundation. Maar velen zijn pseudoniem.

Het account Whalemap kijkt naar de bewegingen en veranderingen van whale transacties. Op basis van historisch koopgedrag kunnen deze analisten bepalen waar de historische kooplevels liggen en potentiële verkooplevels. Die zone lijkt nu bereikt.

Die pijnzone ligt - voor deze groep whales die ~25% van alle bitcoin in handen heeft, dus niet de hele markt - rond de $25.000-$27.000 zone.

bron: Whalemap

Toch lijkt het erop dat ze eerder aan het verkopen, zo blijkt uit een alert van on-chainbedrijf Glassnode. Whales sturen een hoog aantal bitcoin naar exchange en op basis van een zevendaags gemiddelde is het grootste aantal bitcoin van de afgelopen drie maanden.

Het gaat om ruim 1,7 miljoen bitcoin die naar beurzen is gestuurd. Die heeft mede de daling veroorzaakt omdat er ineens veel bitcoin wordt aangeboden op beurzen. Zodra de vraag dat niet bijhoudt, dan daalt de prijs. Bereiden whales zich voor op een grotere correctie?

bron: Glassnode

De analisten van Whalemap zien dan ook dat sommige whales virtueel op verlies komen te staan. Daardoor zijn ze eerder geneigd om te verkopen. Ze berekenen dat op basis van de gerealiseerde prijs, de historische prijzen waarvoor beetjes bitcoin zijn gekocht door deze entiteiten.

Angst in de markt

Wat zeker niet meehelpt is dat de angst en paniek in de markt stijgt. De zogenaamde Bitcoin Fear and Greed Index is gedaald tot 11 tot de "extreme angstzone". Deze index duidt de hoeveelheid angst of hebzucht op de gehele cryptomarkt.

Latest Crypto Fear & Greed Index

Netwerk draait door

Ondanks de prijs blijft het netwerk doordraaien. Volgens on-chain-gegevens van YCharts waren er op 8 mei 233.892 dagelijkse transacties ter waarde van ongeveer $ 30 miljard, wat ongeveer het gemiddelde is sinds januari. Volgens lead analist "Checkmate" van Glassnode is er geen sprake van capitulatie. Dat gaat namelijk gepaard met plotse en drastische daling, zoals op Black Thursday op 12 maart 2020 is gebeurd. Toen daalde bitcoin in één dag met 43% naar ~4.600 dollar met een wick naar $3.500 mede door problemen van de matching enging van BitMEX.

Volgens marktanalist Caleb Franzen is de pijn nog niet uit de markt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chainwhale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...