Glassnode: korte termijn bitcoin bezitters verkopen bij $33.000

Zodra de prijs boven de $33.000 komt, dan neemt de kans toe dat korte termijn bezitters van bitcoin gaan verkopen. Want bij dat niveau staan de 'short term hodlers' dermate op winst dat ze wellicht gaan verkopen, zo blijkt uit cijfers van Glassnode.

Kortermijnbezitters

De kortetermijnhouders van bitcoin (STH's), die zijn te omschrijven als de meest speculatieve bitcoinbeleggers, staan dit jaar weer in de spotlights. Momenteel ligt de gemiddelde kostprijs van deze groep op $26.000. Volgens de analisten van Glassnode kan er door de gestegen bitcoinprijs een tegengesteld effect gaan optreden.

Ze gebruiken hiervoor "market value to realized value" (MVRV), de metric die de spotwaarde van bitcoin deelt door de prijs waartegen de beetjes bitcoin (UTXO's) voor het laatst op de blockchain zijn verschoven.

Daar komt een cijfer uit, waarbij '1' staat voor 'break-even'. Ze koppelen deze metric aan de korte termijn beleggersgroep, die een ratio heeft van 1.12, wat staat voor gemiddeld 12% winst.

Volgens de analisten komt er een moment dat deze groep winst gaat nemen zodra de ratio boven de 1.2 komt, wat staat voor 20% winst. Een ratio van 1.2 staat voor een marktprijs van $33.200, een ratio van 1.4 staat voor een prijs van $38.700.

"Vermoeidheid bij verkopers"

Uit andere on-chaindata blijkt dat de verkopers rond het $25.000 prijsniveau zijn moegestreden. Dat blijkt namelijk uit de "spent output profit ratio" (SOPR) die naar de relatieve winstgevendheid van BTC kijkt die on-chain wordt verplaatst.

"Op meerdere gelegenheden de afgelopen weken hebben we gezien dat er sprake is van uitputting bij verkopers onder de onderste band, inclusief het laatste dieptepunt van $25.100, voordat er herstel plaatsvond tot boven de $30.000," zegt Glassnode in zijn rapport.

Zoomen we meer in, wat zeggen de technisch analisten? Michaël van de Poppe anticipeert op een correctie, maar het level $30.500 kan ook 'flippen' van weerstand naar support.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...