Glassnode: ultieme bitcoin bodem nog niet bereikt

De bitcoin koers is weer onder de magische grens van 20.000 dollar gevallen en het kleine beetje optimisme dat weer in de markt was geslopen is compleet verdwenen. We zijn al enige tijd aan het "capituleren", maar volgens de analisten van Glassnode is de ultieme bodem nog niet bereikt.

"Meer pijn nodig voor absolute bodem"

Op basis van een analyse van de bearmarkten van 2015 en 2018, moeten de lange-termijn hodlers van bitcoin - entiteiten die hun bitcoin 155 dagen of langer bewaren en geen geschiedenis van verkopen hebben - nog meer pijn voelen voordat we de absolute bodem bereiken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het verleden stonden tijdens de ultieme bodems van bearmarkten namelijk 34 tot 35 procent in het rood en momenteel noteren we pas een "schamele" 28,5 procent. Wat dat betreft hebben we volgens Glassnode nog één capitulatie te gaan voordat we de echte bodem bereikt hebben.

Al moet gezegd worden dat resultaten uit het verleden natuurlijk geen garanties bieden voor de toekomst. Glassnode pretendeert dan ook niet het monopolie op de waarheid te hebben. Het gaat hier enkel om een vergelijking met het verleden. Er is een kans dat we de bodem al bereikt hebben, maar er is ook een kans dat we nog verder wegzakken dan iedereen momenteel denkt.

Bodem heeft ook meer tijd nodig

Naast het feit dat lange-termijn hodlers in het verleden meer pijn voelden voordat de absolute bodem bereikt werd, gaat er iets vergelijkbaars op voor de miners. Op het moment van schrijven "capituleren" miners en worden flinke delen van hun reserves verkocht.

Die capitulatie is echter pas één tot twee maanden aan de gang, terwijl dat in voorgaande bearmarkten vaak drie tot vier maanden duurde. Op basis daarvan is het niet onvoorstelbaar dat de uitstromen bij miners nog tot het derde kwartaal van 2022 blijven aanhouden.

Daarnaast schrijft Glassnode dat de bearmarkt van 2018 op 2019 in totaal ongeveer 15 maanden duurde en uiteindelijk resulteerde in een daling van 84 procent ten opzichte van de all-time high. Een daling van die orde van grootte zou bitcoin in deze cyclus tot ongeveer 12.000 of 13.000 dollar brengen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....