Arthur Hayes: sancties tegen Rusland leidt tot zwakkere euro en sterkere bitcoin

De bitcoin koers is de afgelopen 24 uur onder de $20.000 gezakt. De koers is afgewezen bij het weerstandsniveau van $22.400 en levert nu weer in.

Bitcoin koers zakt 71,5% sinds all-time high

In de onderstaande 4-uursgrafiek is duidelijk zichtbaar dat de koers sinds november 2021 in een dalende trend verkeert en er niet overtuigend weet uit te breken. Er is op moment van schrijven sprake van een correctie van 71,5% ten opzichte van de all-time high van $69.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Arthur Hayes: sancties tegen Rusland leidt tot zwakkere euro en sterkere bitcoin

Logischerwijs is er sprake van veel angst momenteel (een score van '16' op de Crypto Fear & Greed Index), waardoor er minder vraag is naar bitcoin dan aanbod. Angst helpt niet om de koers omhoog te laten gaan, daarvoor is hebzucht nodig.

Energieprijzen

Maar in tijden van hoge inflatie en macro-economische onzekerheid vluchten mensen naar cash en stapt men uit 'risicovolle' assets zoals bitcoin. Temeer omdat het besef intreedt dat het Westen op het gebied van energie met de rug tegen de muur staat. De angst voor oplopende energietekorten en aanblijvende hoge energieprijzen wordt steeds meer bewaarheid.

De sleutel ligt traditioneel in handen van de centrale banken die verantwoordelijk zijn voor het monetaire beleid. De wereld kijkt dan allereerst naar de centrale bank van Amerika (Federal Reserve) omdat de dollar de wereldmunt is.

De algemene tendens is dat de Fed een beleid van quantitative tightening hanteert. Dat staat haaks op een beleid van quantitative easing. Kortom, de monetaire geldkraan wordt dichtgedraaid en men laat de beleidsrente oplopen om de torenhoge inflatie in te dammen.

Maar de gereedschapskist van centrale banken is zeer beperkt. Door het laten oplopen van de rente stevent met name de eurozone af op het faillissement van het Europese experiment omdat landen in Zuid-Europa de aflossingen op hun torenhoge schuldenlast niet meer kunnen bekostigen.

Voorlopig knapt de Europese Centrale Bank het vuile werk voor ze op door bijvoorbeeld Italiaanse en Griekse staatsobligaties te blijven opkopen. De vraag hangt boven de markt hoelang een beleid van QT houdbaar is.

Yield Curve Control (YCC)

Zodra QT weinig blijvend succes heeft, rest er nog de mogelijkheid om een beleid van yield curve control (YCC) toe te passen. Feitelijk het kunstmatig aftoppen van rendementen (yields) op obligaties. Japan hanteert dit beleid al een tijdje, maar de VS heeft dit maar één keer in zijn monetaire geschiedenis toegepast, vlak na WO2. Het wordt gezien als een laatste hulpmiddel om te voorkomen dat de rente stijgt.

Ook de voormalige CEO van bitcoin beurs BitMEX Arthur Hayes neemt de afkorting YCC in de mond. Ook voorziet hij een "Doom Loop" in de macro-economische arena. Via Twitter deelde Hayes de daggrafiek van de euro (EUR) in vergelijking met de Amerikaanse dollar.

Pariteit euro en dollar

Wat houdt die "Doom Loop" in? De dalende euro bereikte voor het eerst in 20 jaar pariteit met de dollar. Een zwakkere euro is te verklaren, want er is nog steeds een conflict tussen Rusland en Oekraïne. De Russische leider Poetin heeft de westerse landen tegen de muur gezet door de gaskraan dicht te draaien. Echter, de Europese Centrale Bank (ECB) is zeer terughoudend en heeft nog geen effectieve maatregel kunnen nemen om de oplopende energieprijzen een wacht toe te roepen. Met name Duitsland is afhankelijk van Russisch gas.

De "Doom Loop" is onderdeel van het scenario waarin de euro en de Amerikaanse dollar in waarde dalen in vergelijking met goud en Bitcoin. Dit scenario begon zich af te spelen toen Rusland afgesneden is van het internationale financiële systeem. Hayes verwacht dat de komende tien jaar landen en mensen liever grondstoffen kopen dan fiat valuta zoals de dollar, euro of de yen.

Hayes zegt: 'Zodra goud slaagt, slaagt ook bitcoin. (...) Waarom zou een centrale bank "sparen" in een westerse fiat valuta, als hun spaargeld willekeurig en eenzijdig is te bevriezen door de exploitanten van de digitale fiat-monetaire netwerken.'

De vraag naar grondstoffen en assets zoals goud en bitcoin doen hun prijzen flink stijgen. Hayes houdt zich bij eerdere targets van $10.000 voor een ounce goud en $1 miljoen per bitcoin.

Volgens Hayes is daar wel een "mentale verschuiving" voor nodig voordat landen en ook burgers gaan sparen in grondstoffen in plaats van fiat geld. Het kernwoord is vertrouwen. Zowel het huidige geldstelsel is gebaseerd op vertrouwen in de huidige leiders en centrale bankiers, net zoals bitcoin afhankelijk is van vertrouwen. Een protocol dat doortikt zonder politieke agenda, zonder politiek handelen zoals dat de ECB en de Fed kenmerkt. Volgens Hayes kost dat veel tijd en kan een dergelijke verschuiving in denken en handelen minstens nog tien jaar duren.

Alex Krüger nuanceert enigszins de optie van YCC. In zijn ogen is YCC heel erg vergelijkbaar met quantitative easing.

Om een prijs van 1 miljoen dollar te bereiken, moet de prijs nog 5000% stijgen. Dat zou betekenen dat een groot aantal grote landen en bedrijven bitcoin op hun balans willen hebben als grondstof van de toekomst. Bestaande houders zoals El Salvador, MicroStrategy en Tesla hebben de afgelopen jaren bitcoin gekocht en zeggen voorlopig niet te willen verkopen. Bitcoin is een protocol, bitcoin is hard geld, bitcoin is de rails waarop nieuwe technologieën zoals lightning zijn ontstaan.

"Der Gigi"

Lees ook het artikel over Gigi, de Oostenrijkse bitcoin denker die in bitcoin een exit ziet voor miljoenen mensen die gebukt gaan onder inflatie van hun eigen munt en de hegemonie van de petrodollar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsupdate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...