Glassnode: ‘Vooral nieuwe investeerders verkochten bitcoin tijdens FTX-drama’

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat het grote FTX de afgelopen uren kopje onder is gegaan. Wat begon met de publicatie van een twijfelachtige balans van Alameda Research, eindigde uiteindelijk in een totale ineenstorting van het handelsimperium van Sam Bankman-Fried. Nu de stofwolken langzaam zijn neergedaald, is het tijd om de balans op te maken.

1 miljard dollar aan gerealiseerde verliezen

De bitcoin koers is de afgelopen 24 uur hard gevallen als gevolg van de problemen rondom FTX. Er is dus een grote groep bitcoiners die verkocht heeft in reactie op het drama wat zich bij de beurs van Bankman-Fried afspeelde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Glassnode: 'Vooral nieuwe investeerders verkochten bitcoin tijdens FTX-drama'

Als eerste pakken we de aSOPR van Glassnode erbij. Deze statistiek meet het procentuele verlies dat verkopers gemiddeld pakten op hun bitcoin tijdens de verkoopgolf. Op het moment van schrijven geeft deze statistiek een score van 0,9 af, wat betekent dat verkopers een verlies van gemiddeld 10 procent moesten opschrijven.

In Amerikaanse dollars gemeten werden er de afgelopen 24 uur voor 1 miljard aan verliezen geleden. Dat is een behoorlijke hoeveelheid, maar zeker niet de grootste verliesdag in absolute termen. Op 14 juni werd er over de gehele linie een verlies van 4,2 miljard dollar in de boeken geschreven, wat de grootste verliesdag van deze cyclus is.

Meerderheid verkopers zijn recente instappers

Als we de cijfers van Glassnode mogen geloven, dan zijn de meerderheid van de verkopers van de afgelopen 24 uur recente instappers. Het HODL-leger lijkt zich dus weinig aan te trekken van de ellende die zich momenteel bij FTX afspeelt. "We hebben de 'oudere handen' nog niet op grote schaal zien reageren op de koersdalingen", aldus Glassnode.

Dat was tijdens de crash van juni die we eerder dit jaar zagen wel anders. Wat erop wijst dat de meeste 'oude handen' die weinig tot geen vertrouwen hebben in de toekomst destijds al gecapituleerd zijn.

In die zin is het een goed teken en lijkt het erop dat de huidige dalingen voor iedereen als een verassing kwamen. Als het hele FTX-drama zich niet had voorgedaan, dan was bitcoin waarschijnlijk rustig verder opgeklommen of in ieder geval rond de 20.000 dollar gebleven. Nu zitten we weer volop in de ellende en moet de reactie vanuit de politiek en de wetgeverij nog komen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....