Glassnode ziet bullish ontwikkeling ontstaan op bitcoin blockchain

Langetermijnhouders (of hodlers) zitten volgens het on-chain analyseplatform Glassnode al twee jaar in de zogenaamde accumulatiemodus. Dat betekent dat zij bitcoin verzamelen tegen relatief lage koersen, in de hoop dat ze die met de tijd kunnen verkopen als er weer een nieuwe hype ontstaat. In een nieuwe tweet schrijft Glassnode dat langetermijnhouders over een periode van 602 dagen een totaal van ruim 1,01 miljoen bitcoin verzamelden.

Totaal van 14,47 miljoen bitcoin

Die accumulatie-slag brengt het totale aantal bitcoin dat deze groep bezit op 14,47 miljoen stuks. Dat getal ligt slechts 20.000 bitcoin onder de all-time high voor dit cohort van bitcoininvesteerders. Langetermijnhouders zijn investeerders die hun bitcoin 155 dagen of langer bezitten en weinig tot geen geschiedenis van verkopen hebben.

Statistisch gezien zijn dit investeerders waarbij de kans relatief klein is dat zij snel op de verkoopknop drukken. Hoe meer bitcoin er in de zakken van deze investeerders verdwijnen, hoe groter de kans dat de bitcoin koers explodeert.

Uiteindelijk is de bitcoin koers immers het resultaat van vraag en aanbod en door het koopgedrag van dit cohort neemt het aanbod op de beurzen geleidelijk af. De afgelopen maanden heeft dat de bitcoin koers wellicht geholpen, want vanaf het begin van 2023 staat bitcoin ongeveer 85 procent in de plus.

75 procent op winst

Het collega-analysebedrijf van Glassnode, IntoTheBlock, constateert dat tegen de huidige koersen ongeveer 75 procent van alle bitcoin op de blockchain op een virtuele winst staan. Verder staan al 69 procent van alle bitcoin één jaar of langer op hetzelfde adres.

Dat zijn getallen die we vaker voorbij zien komen tijdens en na bearmarkten. Uiteraard geeft dat geen garanties voor een nieuwe bullmarkt, maar fundamenteel gezien zijn het in ieder geval goede ontwikkelingen voor bitcoin.

Verder toont de mogelijkheid tot deze vorm van analyse hoe uniek bitcoin is als financiële asset en store of value.

Er is geen enkele asset op aarde waarbij je zo duidelijk kunt zien hoe investeerders zich op dit moment gedragen. Goud heeft immers geen blockchain waarop dit soort data wordt bijgehouden en is redelijk ondoorzichtig ten opzichte van bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....