Goed nieuws voor bitcoin: "Optiemarkt voor het eerst sinds 2021 bullish"

Goed nieuws voor bitcoin: "Optiemarkt voor het eerst sinds 2021 bullish"

De verwachtingen voor de bitcoin koers voor de komende zes maanden zijn voor het eerst in lange tijd weer eens positief. Dit blijkt uit data vanuit de optiemarkt, waarin handelaren speculeren op de toekomstige bitcoin koers. Het is het volgende puntje van vertrouwen in een markt waarin het een behoorlijke periode compleet aan vertrouwen ontbrak.

Wat is er aan de hand?

De zogenaamde '180-day call-put skew' is voor het eerst sinds de start van 2021 boven de nul uitgekomen. Dit leert ons dat bullish call-opties die binnen zes maanden aflopen momenteel duurder zijn dan bearish put-opties. Als de vraag naar call-opties stijgt, dan neemt de prijs daarvan toe en als ze duurder zijn dan put-opties, dan betekent dit over het algemeen dat de markt bullish is.

Een call-optie is in principe een contract waarin je afspreekt dat je op een zeker moment in de toekomst bitcoin mag aanschaffen tegen de huidige koers. Bijvoorbeeld dat je in juli 2023 een bitcoin mag kopen tegen de koers van vandaag.

De verhouding tussen call- en put-opties is een goede manier om het sentiment voor de komende maanden te peilen, omdat zowel instituties als retail-beleggers deze gebruiken om te speculeren op de toekomst of hun huidige posities te hedgen. Met dat laatste bedoelen we dat ze een marge van veiligheid inbouwen en met call- of put-opties een soort verzekering nemen op hun hoofdpositie.

Voor het eerst sinds 2021

Nu is de verhouding tussen call- en put-opties dus voor het eerst sinds 2021 bullish en in het voordeel van call-opties. De vraag naar bullish call-opties nam in de afgelopen week toe, nadat bitcoin voor het eerst sinds april 2022 weer boven zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde uitkwam. Dat is een belangrijke lijn in de technische analyse.

Normaal gesproken fungeert deze lijn als een belangrijk steunpunt voor bitcoin, maar de afgelopen maanden was helaas het tegenovergestelde waar. Nu is deze lijn weer overwonnen en lijkt het erop alsof de blik weer vooruit kan. Uiteindelijk eindigde bitcoin de week met een koerswinst van 21,9 procent, wat de grootste winst sinds februari 2021 betekende.

De positieve trendwijziging voor bitcoin is volledig in lijn met de verbeteringen in het macro-economische plaatje. Het lijkt erop dat centrale banken de inflatie eindelijk onder controle krijgen, wat mogelijk betekent dat het einde van de cyclus van renteverhogingen in zicht is. Die renteverhogingen speelden het afgelopen jaar een significante rol in de koersdalingen van bitcoin en andere financiële assets.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties