Goed nieuws voor custody accounts BlockFi; cryptobedrijf gaat $300 miljoen teruggeven

Gebruikers van BlockFi custody wallets kunnen rekenen op bijna $300 miljoen. Dat heeft de rechter in New Jersey op donderdag 11 mei geoordeeld.

Custody versus rente

De uitspraak is dat de cryptovaluta die in de custody wallets zitten het eigendom zijn van klanten en niet van de failliete crypto-geldschieter zelf.

Je kon voor verschillende redenen met jouw bitcoin terecht bij de cryptobank. Het zij voor een lening, voor rente op je stortingen maar dus ook om er rente-vrij je geld te stallen. Deze laatste groep mensen komt nu goed weg.

Faillissementsrechter Michael Kaplan oordeelt dat de uitbetaling van de $375 miljoen voor renteproducten moet worden gestopt. De custody-accounts krijgen daarentegen wel ‘gewoon’ hun geld terug.

De klanten van de rentedragende rekeningen van BlockFi moeten geduld houden. Dit zijn ook wel BIA’s genoemd, of: interest bearing accounts.

“De rechtbank oordeelt dat alle digitale activa die door de debiteuren in bewarende omnibus-wallets worden gehouden, inderdaad eigendom van de klant zijn en geen eigendom van de failliete boedel.”

De BIA-rekeninghouders zouden volgens de rechter weten dat ze een risico aangingen voor een rendement. De custody-accounts die géén rente kregen wilden dus ook minder risico lopen. Volgens de faillissementswet is dat goed nieuws voor deze laatste groep. Deze $300 miljoen wordt teruggegeven aan klanten in plaats van dat het wordt verdeeld onder de schuldeisers van de boedel.

Geen interne transfers

Ook werkt het een ander misverstand uit de wereld:

“Er zijn geen overdrachtsverzoeken van klanten tussen de BIA en de custody wallet accounts uitgevoerd en voltooid die na 10 november 2022 om 20:15 door klanten zijn geïnitieerd.”

De front-end van het bedrijf deed lijken alsof je nog wel geld intern kon verplaatsen tussen de verschillende accounts. Nu blijkt dat de geldtransfers niet echt hebben plaatsgevonden, ondanks dat de website dit soms wel liet zien.

BlockFi ging op 28 november 2022 de Chapter 11-faillissementsprocedure in. In juni vroeg het eerder al om financiële steun bij het toen nog niet failliete FTX.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBlockFi