Goedemorgen Bitcoin: G7 wil meer controle over cryptovaluta

Goedemorgen! We hebben het meest opmerkelijke nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.

Bitfinex is eerste bedrijf dat in El Salvador licentie krijgt voor obligaties

El Salvador zet opnieuw een stap richting de Volcano Bonds. Op 11 april kreeg cryptobeurs Bitfinex een licentie van de van de National Digital Asset Commission in het Midden-Amerikaanse land. Daardoor kunnen ze nu op een legale manier aan de slag met obligaties.

Paolo Ardoino, Chief Technology Officer bij Bitfinex, vertelt op Twitter:

"We zijn blij dat we het eerste bedrijf zijn dat deze licentie heeft gekregen. Het stelt Bitfinex Securities in staat om de uitgifte en secundaire handel van activa te vergemakkelijken met duidelijk gedefinieerde rechten en plichten zoals uiteengezet in de nieuwe regels voor digitale activa."

G7 wil meer controle over cryptovaluta en stimuleert CBDC’s

De Groep van Zeven (G7) wil strengere regels voor de cryptomarkt. Tegelijkertijd moeten centrale digitale bankmunten (CBDC's) worden ingevoerd in ontwikkelingslanden. Dat zegt de Japanse topdiplomaat Masato Kanda tegen persbureau Reuters.

De Groep van Zeven of G7 is een intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten. Het gaat om Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Deze strengere regels zullen een van de belangrijkste thema's zijn van de G7-discussies die Japan dit jaar voorzit. Het is een inspanning en uitdaging waar de wereldwijde community mee wordt geconfronteerd, dankzij de snel veranderende digitale technologie, aldus Kanda.

"We moeten de risico's van de ontwikkeling van CBDC aanpakken door te zorgen voor factoren zoals passende transparantie en goed bestuur", vertelde Kanda, vice-minister van Financiën voor internationale zaken, tijdens een seminar in Washington.

Amerikaanse presidentskandidaat pleit voor bitcoin als reddingsboei bij financiële crisis

De Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy ziet bitcoin als een ontsnappingsroute binnen een afbrokkelend financieel stelsel. In zijn ogen gaat de “bubbel zeker barsten”.

Kennedy, milieuadvocaat en onderdeel van de Kennedy-dynasty in Amerika, is namens de Democraten kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Hij is zeer kritisch over de komst van een centrale, digitale bankmunt. In zijn ogen bedreigen overheidsmunten de vrijheid van de gewone Amerikaan, want via een CBDC is elke uitgave te volgen door de centrale staat.

Hij uit zijn kritiek op een precair moment. Amerikaanse banken hebben het moeilijk omdat ze verlieslaten staatsobligaties op hun balans hebben staan. De Federal Reserve wil inflatie bestrijden door de beleidsrente op te laten lopen, maar daardoor komen juist de banken in de problemen.

In een uitgebreide tweet legt hij uit wat er mis is momenteel en waarom bitcoin een reddingsboei kán zijn.

“Cryptovaluta zoals bitcoin geven de mensen een ontsnappingsroute uit de ellende zodra deze financiële bubbel gaat barsten. Het Witte Huis spant samen met de bankiers om ons allemaal gevangen te houden in een luchtbel van winstbejag en controle”.