G7 wil meer controle over cryptovaluta en stimuleert CBDC’s

De Groep van Zeven (G7) wil strengere regels voor de cryptomarkt. Tegelijkertijd moeten centrale digitale bankmunten (CBDC’s) worden ingevoerd in ontwikkelingslanden. Dat zegt de Japanse topdiplomaat Masato Kanda tegen persbureau Reuters.

De Groep van Zeven of G7 is een intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten. Het gaat om Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Deze strengere regels zullen een van de belangrijkste thema’s zijn van de G7-discussies die Japan dit jaar voorzit. Het is een inspanning en uitdaging waar de wereldwijde community mee wordt geconfronteerd, dankzij de snel veranderende digitale technologie, aldus Kanda.

“We moeten de risico’s van de ontwikkeling van CBDC aanpakken door te zorgen voor factoren zoals passende transparantie en goed bestuur”, vertelde Kanda, vice-minister van Financiën voor internationale zaken, tijdens een seminar in Washington.

“Als prioriteit van dit jaar zal de G7 overwegen hoe ontwikkelingslanden het beste kunnen worden geholpen om CBDC te introduceren in overeenstemming met de toepasselijke normen, waaronder het G7-principe van openbaar beleid voor CBDC in de detailhandel”, zei hij.

Buiten de G7 loopt China voorop bij het uitgeven van een digitale valuta. De centrale banken van de G7 hebben gemeenschappelijke normen vastgesteld voor het uitgeven van CBDC’s, terwijl sommigen doorgaan met experimenten.

Kanda zei dat de snelle innovatie van digitale technologie verschillende voordelen biedt, maar ook nieuwe uitdagingen zoals cyberveiligheid, de verspreiding van verkeerde informatie, sociale en politieke scheidslijnen en het risico van destabilisering van de financiële markten.

De ineenstorting van crypto-uitwisseling FTX vorig jaar “was een serieuze wake-up call” voor beleidsmakers om grensoverschrijdende regelgeving te creëren, zei hij.

“Voor crypto-activa zijn er een beetje uiteenlopende opvattingen tussen landen. Maar de consensus is absoluut dat we meer regulering nodig hebben, vooral na de FTX-schok,” zei Kanda.

Een andere prioriteit van de G7-gesprekken van dit jaar zal zijn om de schuldenproblematiek van sommige middeninkomenslanden aan te pakken, zei Kanda, een van de beleidsmakers die deze week in Washington bijeenkomt voor de voorjaarsbijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Kanda zei dat het “een beetje moeilijk” zou kunnen zijn om concrete resultaten te zien voor landen als Zambia, Ghana en Ethiopië, toen hem werd gevraagd wat de resultaten voor schuldenbesprekingen deze week zouden kunnen zijn.

“Voor Sri Lanka kunnen we hopelijk vooruitgang boeken”, met een plan om donderdag een crediteurencommissie te lanceren, geïnitieerd door Japan, Frankrijk en G20-voorzitter India, zei Kanda.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Nieuws
Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

Nieuws
Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

Nieuws
“Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

Gidsen
El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

Lees meer