Google verwijdert 13 neppe bitcoinapps

Cybersecurityfirma ESET is een relatief grootschalige vorm van oplichterij op het spoor gekomen waarbij computervirussen vermomd als wallets bij mensen op telefoons worden gezet.

Het gaat om mobiele apps die op Android of Apple (iOS) draaien. Volgens het onderzoek van ESET worden de apps verstuurd via imitatie-websites en wallets van onder andere Coinbase, Trust Wallet, MetaMask en nog veel meer partijen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

13 malware wallets ontdekt in Google Play Store

ESET heeft in de Google Play Store 13 malware applicaties ontdekt die de Jaxx Liberty Wallet imiteren. Google heeft sinds de melding alle applicaties verwijderd, maar ondertussen zijn ze toch al 1.100 keer gedownload en geïnstalleerd.

Ondanks de ontdekking van ESET zijn er nog vele andere malware applicaties vermomd als wallet die rondzwerven op het internet. Pas dus altijd goed op waar je een wallet vandaan haalt als je deze besluit te installeren.

“Vertrouw niet, maar verifieer” is het motto in de bitcoin-gemeenschap en dit verhaal laat eens te meer zien hoe belangrijk dat is. Als jij niet verifieert waar je jouw wallet vandaan haalt, dan kan dat het einde van je bitcoinvermogen betekenen.

Aanvallers gingen op meerdere manieren te werk

Lukás Stefanko, de onderzoeker die de oplichters op het spoor kwam, zegt dat er op meerdere manieren geprobeerd is om mensen hun bitcoin afhandig te maken. Afhankelijk van de apparaten werkten ze op een andere manier.

Op Android-apparaten werden gebruikers gevraagd een wallet te downloaden voor een nieuwe cryptocurrency waar ze nog nooit in gehandeld hadden. Terwijl er op de Apple-apparaten om de appstore heen werd gewerkt.

Het voordeel hiervan is dat deze laatste methode niet zo schadelijk is, aangezien de meeste gebruikers hun apps verifiëren met de App Store. Is een applicatie niet legitiem, dan krijgen gebruikers daar een melding van en komen ze niet in gevaar.

Om problemen te voorkomen adviseert ESET gebruikers om alleen wallets te installeren van betrouwbare bronnen die gelinkt zijn aan de officiële website van de beurs of het bedrijf achter de wallet.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....