‘Alleen Bitcoin kopen als je bereid bent alles te verliezen’, zegt gouverneur Bank of England

Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England heeft een harde boodschap voor crypto-investeerders: “Koop ze alleen als je bereid bent alles te verliezen.” Verder gaf Bailey op een persconferentie aan geen intrinsieke waarde te zien in cryptocurrency’s.

Bailey staat erom bekend geen hoge pet op te hebben van bitcoin, want vorig jaar maakte hij al vergelijkbare opmerkingen. Hij vindt dat de woorden crypto en currency niet met elkaar verbonden horen te worden. De gouverneur van de bank geeft de voorkeur aan het meer neutrale “crypto assets”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Standaard kritiek van buitenstaander met rijk cv in traditionele financiële wereld

De woorden van Bailey zijn meer dan herkenbaar en het zijn vooral argumenten die we al jaren tegen bitcoin horen die voor ons al lang al weerlegd zijn. Het is wat mij betreft jammer dat dit soort mensen nooit de moeite nemen om zich er echt in te verdiepen. Als echt zo’n slecht idee is, dan zal het vanzelf wel verdwijnen.

Soms lijkt het alsof dit soort figuren er tegen zijn om mensen de vrijheid te geven hun eigen geld te kiezen. Als het traditionele geld echt een veel beter idee is, waarom stappen er dan zoveel mensen over op bitcoin? Het heeft er alle schijn van dat het traditionele geld vooral goed is voor een hele kleine groep mensen.

Roepen dat bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en dat transacties te duur zijn voor de dagelijkse betalingen zijn argumenten van iemand die zich er duidelijk nooit in verdiept heeft. Want wat is intrinsieke waarde eigenlijk? Niets heeft op zichzelf waarde, alle waarde is uiteindelijk afhankelijk van mensen en dus niet intrinsiek.

Bank of England onderzoekt eigen digitale munt

Het zal geen verrassing zijn dat de Bank of England bezig is met de ontwikkeling van een eigen digitale munt. Afgelopen maand heeft de centrale bank een taskforce samengesteld die de opdracht heeft om de mogelijkheden voor een digitale pond te onderzoeken.

Als de digitale pond erdoor komt, dan moet de digitale munt blijven bestaan naast cash en banktegoeden, in plaats van ze te vervangen. Dat zijn ook uitspraken die op dit moment makkelijk te doen zijn en over tien jaar mogelijk alweer vergeten.

Het lijkt erop dat Bailey met zijn kritiek op bitcoin vooral pleit voor eigen parochie en de angst heeft dat het in de toekomst klaar is met gecentraliseerd geld. Zijn hele carrière is gebouwd om de macht die de Bank of England heeft dankzij gecentraliseerd geld. Mocht dat wegvallen, dan heeft dat grote gevolgen voor centrale banken.

Lees meer over:
centrale bank

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....