Grayscale: ‘Bitcoin is meer dan digitaal goud’

Grayscale Bitcoin ETF

Als we de onderzoekers van het grote Grayscale mogen geloven, dan is bitcoin meer dan digitaal goud. Grayscale-onderzoeker Michael Zhao verwijst hiervoor naar de on-chain activiteit op de blockchain van de digitale munt. “De komst van Ordinals Inscriptions (NFTs op Bitcoin) heeft de on-chain activiteit nieuw leven ingeblazen”, aldus Zhao van Grayscale.

Volgens hem zal deze trend aanhouden en meer ontwikkelaars richting Bitcoin trekken

Wat zijn Bitcoin Ordinals?

Bitcoin Ordinals maakt het mogelijk om data op de blockchain weg te schrijven zoals afbeeldingen en zelfs video’s. Die worden als het ware aan een satoshi gekoppeld, waarmee deze voor sommige mensen extra waarde krijgt.

Voor veel bitcoin maximalisten is dit echter een vreemde ontwikkeling. Bitcoin is volgens hen puur een monetair netwerk en zij zien Ordinals als vervuiling van de blockchain en verspilling van schaarse blokruimte.

Vanuit dat perspectief hebben ze een punt, maar je kunt ook beargumenteren dat Ordinals een manier kan zijn om nieuwe mensen richting bitcoin te trekken. Als Ordinals op de lange termijn geen waarde vertegenwoordigen, dan verdwijnen ze vanzelf.

Maar mensen die zijn gekomen dankzij Ordinals blijven wellicht om te sparen in bitcoin.

Smart contracts op Bitcoin?

Naast Ordinals denkt Grayscale dat Bitcoin zich ook gaat ontwikkelen op het gebied van smart contracts.

Tot op de dag van vandaag zijn smart contracts een onderdeel van de industrie waarmee andere munten zich juist van bitcoin proberen te onderscheiden. Als dat straks ook mogelijk is op bitcoin, dan kan dat een interessante dynamiek opleveren binnen de industrie.

“Onder de bestaande layer-2 oplossingen voor bitcoin hebben sommigen stilletjes de fundamenten voor deze evolutie neergelegd. Stacks springt eruit als een platform dat volledig expressieve smart contracts introduceerde tot Bitcoin”, aldus Grayscale Research.

Volgens het onderzoeksteam van Grayscale komen er steeds meer decentrale applicaties bij die gebruikmaken van de veiligheid van Bitcoin. De meeste bitcoin-puristen zullen echter niet zo warmlopen voor al deze ontwikkelingen op hun favoriete blockchain.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....