Grootste bitcoinfonds ter wereld bereikt nieuw dieptepunt

Grootste bitcoinfonds ter wereld bereikt nieuw dieptepunt

Het is bij de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) mogelijk om 'bitcoin' te kopen met een korting van 41 procent. Dit betekent dat de aandelen van het fonds momenteel 41 procent lager handelen dan de koerswaarde van de bitcoin die bij het fonds op de balans staan. De korting van 41 procent markeert een absoluut record voor het fonds.

Structureel probleem voor GBTC

Het probleem voor GBTC ligt in het feit dat het op een zogenaamde trustfonds gaat, wat betekent dat ze niet zomaar aandelen kunnen creëren of vernietigen, wat in het geval van een ETF wel kan. Dit zorgt voor een inefficiëntie die significante verschillen tussen de marktwaarde van de bitcoin en de aandelenkoers van het fonds veroorzaken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is dan ook de reden waarom GBTC al langer probeert om het fonds om te zetten in een ETF. Dit zou het mogelijk maken om aandelen te creëren en te vernietigen. Daarmee zou ook de korting of premium tot een minimum beperkt kunnen worden.

Tot nu toe zijn alle aanvragen van GBTC om het fonds in een ETF om te toveren afgewezen door de Securities and Exchange Commission (SEC). Een belangrijk argument voor de afwijzing zijn de mogelijkheden tot marktmanipulatie die de SEC nog altijd ziet op de bitcoin-markt. Dat standpunt zal na het drama bij FTX waarschijnlijk niet snel veranderen.

Grayscale naar de rechter

Als reactie op de laatste afwijzing van 29 juni door de SEC, is Grayscale naar de rechter gestapt om af te dwingen dat ze van GBTC een ETF mogen maken. De kans dat de daarin slagen, gezien de huidige ontwikkelingen op de markt, lijkt echter klein. Met het vallen van FTX lijkt de SEC voorlopig zijn gelijk te krijgen.

De industrie laat hiermee zien nog niet volwassen genoeg te zijn om een Amerikaanse spot bitcoin ETF op de markt te brengen. Het zal echter nog maanden duren voordat de rechter zich hier definitief over uitspreekt. Grayscale is de zaak namelijk op 11 oktober pas definitief gestart.

Voor nu is het afwachten hoe de situatie rondom FTX zich verder ontwikkelt en of er mogelijk andere partijen zijn die kopje onder gaan vanwege het falende beursplatform. Er komen dus hoe dan ook spannende weken aan voor bitcoin.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties