Grayscale Bitcoin Trust handelt nog altijd stevig onder de marktprijs van bitcoin, dit is wat dat betekent

Het grote Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) handelt nog altijd onder de spotwaarde van bitcoin, wat in theorie betekent dat je er met korting bitcoin kunt kopen.

Op sommige momenten zelfs zodanig, dat je bij Grayscale tegen een korting van 20 procent bitcoin kunt aanschaffen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daar moet bij gezegd worden dat dit uiteraard niet hetzelfde is als bitcoin kopen en vervolgens in eigen beheer nemen.

Grayscale heeft wel ‘fysieke’ bitcoin, maar die beheren dat voor de klant. Waar je vervolgens ook een kleine managementfee voor moet aftikken.

De aantrekkingskracht van de korting van Grayscale

Het interessante aan de korting die je bij Grayscale momenteel op het kopen van bitcoin krijgt is dat het fonds plannen heeft om zichzelf om te toveren in een ETF voor de zomer van 2022. Als dat lukt, dan is de kans groot dat de korting verdwijnt en de prijs weer gelijkloopt met de spotprijs van bitcoin.

Wat dat betreft is de korting van bijna 20 procent die je soms bij Grayscale kan krijgen een stukje gratis extra rendement. Al is er natuurlijk niet de garantie dat het Grayscale lukt om van het fonds waar momenteel meer dan 640.000 bitcoin inzit een ETF te maken.

Er zijn ook tijden geweest dat je bij Grayscale meer dan 20 procent of zelfs een maximum van 132 procent extra moest betalen voor je bitcoin. Dit was voordat er alternatieven beschikbaar waren en Grayscale voor veel investeerders de enige optie was om exposure op bitcoin te krijgen.

Het nadeel van fondsen ten opzichte van ‘fysieke’ bitcoin

Het grote nadeel van fondsen als GBTC ten opzichte van het kopen van spot bitcoin blijft dat de fondsen altijd moeite hebben om de daadwerkelijke koers van bitcoin te volgen. Je moet als investeerder met meer dingen rekening houden dan enkel de asset als je in dergelijke fondsen stapt.

Met name na de crash in mei na de mededeling van Elon Musk en zijn Tesla dat ze bitcoin niet meer accepteerden als betaalmiddel is Grayscale in de moeilijkheden terechtgekomen.

De motivatie om het fonds in een spot bitcoin ETF om te zetten lijkt dan ook vooral daaruit voort te komen. Het is lastig voor Grayscale om met de hoge korting nieuwe fondsen aan te trekken om extra bitcoin te kopen voor het fonds. Vooral omdat investeerders nu andere opties hebben en logischerwijs geen zin hebben om met een verlies van 20 procent in te stappen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFGrayscale

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.