Grayscale dient aanvraag in voor omzetten trust naar Bitcoin ETF

Update – Grayscale Investments, de grootste assetmanager van crypto’s wereldwijd, heeft formeel een aanvraag ingediend bij de Securities & Exchange Commission om zijn Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een bitcoin spot ETF.

Dat maakt de firma bekend in een persbericht vandaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De handel in exchange traded funds gebaseerd op bitcoin futures is vandaag gestart op de New York Stock Exchange met ProShares Bitcoin Strategy ETF en ook andere aanbieders willen meeliften.

Volgens experts biedt een bitcoin futures ETF (goedgekeurd door de SEC) en een bitcoin ETF in het bijzonder (nog niet goedgekeurd door de SEC) meer exposure aan de bitcoin spotprijs dan GBTC, dat sinds 2013 bestaat.

GBTC heeft in die acht jaar maar liefst 40 miljard dollar aan investeringen aangetrokken. Beleggers konden via een aandeel in GBTC profiteren van een stijgende bitcoin prijs namelijk zonder de bitcoin te hoeven opslaan en te verzekeren.

Naar eigen zeggen bezitten ze ~3,4% van alle bitcoin in omloop als onderliggende asset voor hun GBTC product. Daarmee zijn ze historisch een agressieve koper gebleken.

Maar met de komst van nieuwe ETF’s en bedrijven die bitcoin op hun balans zetten zoals Tesla, MicroStrategy en Square zijn er inmiddels ook andere manieren om exposure te hebben in bitcoin (zonder het spot te hoeven kopen).

Het is de vraag hoe lang de SEC op zich laat wachten met de goedkeuring van een eerste Bitcoin ETF. Formeel heeft de SEC voor die van Grayscale 75 dagen de tijd. De ETF krijgt met $BTC in ieder geval een aansprekende handelsticker.

Eerder bericht:

Grayscale is van plan om hun bitcoinfonds te veranderen in een bitcoin exchange-traded fund. Het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) heeft 654.600 bitcoin (BTC) in kas. Dat is op het moment van schrijven bijna $40 miljard (!) waard.

Volgens CNBC ligt het officiële voorstel begin volgende week in het postvakje van de toezichthouders van de Securities and Exchange Commission (SEC). Het fonds van nu bestaat al sinds 2013, maar wil nu overstappen naar een andere vorm. Een ETF is onder andere goedkoper.

Het grote verschil in een nieuwe vorm is de manier waarop een aandeel in het fonds werkt. De koers van GBTC staat al maanden lang onder water. Bij een ETF wordt de prijs van de onderliggende asset gebruikt in plaats van een los aandeel.

Grayscale

Toen het Grayscale Bitcoin Trust werd opgericht waren de regels rondom BTC nog erg vaag. Het fonds werd populair en verzamelde in totaal dus voor tientallen miljarden dollars aan het digitale goud.

Grayscale hoopt met deze stap het eerste Amerikaanse bedrijf te worden dat een bitcoin ETF lanceert gedekt door echte bitcoin. De eerste fondsen op basis van futures komen er aan, maar zij gaan niet aan de slag met echte bitcoin.

Het grote voordeel voor Grayscale in deze aanvraag is dat zij dus al jaren lang ervaring hebben met het managen van een fonds dat gedekt wordt door echte dollars. Voor andere partijen wordt het knap lastig om dit soort grote aantallen BTC te verzamelen.

De stap kan mogelijk wel nog veel tijd in beslag nemen. De SEC krijgen nu 75 dagen de tijd om de aanvraag te bekijken.

Wil je
op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en
download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGrayscale

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...