Grayscale deelt details voor rechtszaak tegen SEC

Grayscale heeft een openingsbrief ingediend in zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Rechtszaak

De vermogensbeheerder noemt de argumenten die de SEC aandraagt voor het afwijzen van bitcoin ETF's "diep gebrekkig".

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een Twitter-thread legt Grayscale hun actieplan uit. Ze beschuldigen de beurswaakhond ervan dat ze het oordeel over een spotmarkt bitcoin ETF niet onder de juiste jurisdictie kaders valt. Een op futures gebaseerde ETF bestaat al wel in de Verenigde Staten, maar een op de spotmarkt gebaseerde ETF niet.

Volgens advocaten van Grayscale zijn deze twee qua risicoprofiel vergelijkbaar en daarom zouden ze hetzelfde behandeld moeten worden.

"Wij zijn van mening dat de SEC de spot bitcoin ETF willekeurig behandelt, op een andere manier dan het met de bitcoin-futures ETF's om gaat, ook al hebben ze dezelfde bescherming en risico's en ontlenen ze hun prijs aan dezelfde onderliggende BTC-markt."

Brieven en details

In de tweetstorm is ook te zien hoe de planning er uit gaat zien. De SEC heeft tot uiterlijk 9 november om haar brief in te dienen. Deze zal worden gevolgd door een document van Grayscale, wat uiterlijk 30 november zal moeten worden ingediend.

Beide partijen zullen naar verwachting de definitieve stukken uiterlijk op 21 december 2022 moeten inleveren. Daarna is het tijd voor de volgende procedures in de rechtszaak.

De zaak was oorspronkelijk al op 29 juni eerder dit jaar ingediend, enkele uren nadat de SEC de aanvraag van Grayscale om haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een spot bitcoin ETF had afgewezen.

Er is ook kritiek op de werkwijze van Grayscale. WisdomTree deelde eerder deze maand dat ze juist willen samenwerken met de SEC om de ETF voor elkaar te krijgen, in plaats dat ze de waakhond willen aanklagen. Daarom willen ze eerst de vermeende marktmanipulatie aanpakken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC