Grayscale opent aanval op SEC: ‘Bitcoin spot ETF weigeren is niet logisch’

Grayscale heeft het vuren op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) geopend met betrekking tot de afwijzing van de VanEck spot Bitcoin ETF.

Volgens het grote Grayscale is er totaal geen basis om wel een bitcoin futures ETF op de markt toe te laten en vervolgens geen spot ETF te accepteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zeker niet vanuit het kader van de bescherming van investeerders. “Er is geen basis voor de positie dat investeren in derivaten van een asset acceptabel is voor investeerders, terwijl investeren in de asset zelf dat niet is,” aldus het statement van Grayscale.

Eindelijk kritiek op het beleid van de SEC

Er komen al langer geluiden uit de markt dat er wat dit betreft geen peil te trekken is op het beleid van de SEC, maar nu is er met Grayscale eindelijk een grote partij die openlijk het vuren opent.

Futures ETFs zijn vooral instrumenten voor ervaren handelaren en speculatie, terwijl je met spot ETFs daadwerkelijk in de asset zelf investeert.

Voor veel onervaren beleggers is dat onderscheid niet helemaal duidelijk en dat zorgt nog weleens voor missers op de markt. Zo is het een publiek geheim dat een futures ETF vaak moeite heeft om de prijs van een asset op de spotmarkt te volgen.

Ben je daar niet van op de hoogte en wil je via een futures ETF in bitcoin investeren? Dan kan je van een koude kermis thuiskomen.

In het kader daarvan lijkt het accepteren van een spot bitcoin ETF juist een manier te zijn om investeerders beter te beschermen. Hetgeen Grayscale ook aanhaalt in de brief naar de SEC.

Grayscale oneens met argumentatie voor afwijzing

Grayscale zelf heeft het voornemen om voor juli 2022 een bitcoin spot ETF te lanceren, maar het is met de huidige standpunten van de SEC lastig om in te schatten of dat een serieuze mogelijkheid is.

Als het aan Grayscale zelf ligt moet het echter wel lukken, gezien er weinig argumenten zijn om een bitcoin spot ETF niet te accepteren.

“Wij geloven dat de argumenten van de SEC om een bitcoin spot ETF af te wijzen te weinig kijken naar de verbetering van wetgeving en competitie in de markt sinds 2017, op het moment dat de commissie voor het eerst een spot ETF heeft afgewezen,” aldus Grayscale.

Duidelijke taal en het wordt interessant om te zien of de SEC de tijd neemt om op de open brief van Grayscale te reageren. De kans daarop lijkt klein, want er is weinig in te brengen tegen de argumentatie van Grayscale, wat het onwaarschijnlijk maakt dat de SEC zin heeft in een open debat over deze kwestie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....