‘Groen’ Bitcoin fonds in Canada op komst: focus op duurzame energie

1154 totale weergaven
|

Bitcoin FUD lijkt van alle tijden. Als het ene misverstand, zoals die over Tether, verdwijnt, ontstaan er direct weer andere mythes. Een populair argument tégen Bitcoin van vandaag de dag is het (overmatig) energiegebruik. Een Canadese vermogensbeheerder speelt hier op een creatieve manier op in.

‘Groene’ Bitcoin

De claim van criticasters is dat het minen van bitcoin slecht en zelfs belastend is voor het milieu. “Het gebruikt te veel energie, wat zelfs de opwarming van het klimaat ten gevolg heeft”, zo stelt men.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vandaag speelt een bedrijf uit Toronto hierop in, zo bericht Decrypt. Ninepoint Partners maakt bekend dat ze een Bitcoin exchange traded fund (ETF) in de markt willen zetten met ‘ingebouwde’ CO2-compensatie. Maar ze willen meer, want deze compensatie is niet de enige groene gedachte achter het fonds. Alle bitcoin die voor de de ETF worden opgekocht worden ook eerst beoordeeld met een soort energielabel.

De man achter dit idee is Alex Tapscott, de manager van Ninepoint:

“Dit op fondsniveau doen is een nieuw concept. We hopen dat het een model zal zijn voor de industrie.”

Volgens Tapscott zal Ninepoint samenwerken met twee bedrijven om dit groene verhaal te kunnen bekrachtigen. CarbonX en het Crypto Carbon Ratings Institute gaan namelijk de ecologische voetafdruk van de Bitcoin-aankopen van het fonds te beoordelen. CarbonX gaat Ninepoint ook helpen bij het betalen en verwerken van de compensaties om de CO2-uitstoot te compenseren.

Overigens kun je heel erg je twijfels stellen bij het feit dat Bitcoin slecht is voor het milieu. Lees in de longread ‘feiten en fabels’ meer over enkele nuances:

Compensatie

Tapscott wil niet bekend maken hoe hoog de CO2-compensatie zal zijn. Hij vertelt alleen dat het een “aanzienlijk” deel van de management fee zijn, die is vastgesteld op 0,7%.

Het idee van ‘carbon offsets’ is dat men extra betaalt als vergoeding aan initiatieven die zich bezighouden met dit soort groene dingen. Denk aan het planten van bomen of subsidiëren van schone apparatuur in ontwikkelingslanden. Je kent het concept wellicht ook wel van het boeken van een vlucht.

Groepen zoals Greenpeace beweren echter dat deze regelingen niet effectief zijn. In hun ogen stopt dit de uitstoot van koolstofdioxide niet en is het dus geen oplossing. Je zou ook kunnen stellen dat Ninepoint dit nieuwe concept puur op de markt brengt als PR-stunt.

Het initiatief is hoe dan ook opmerkelijk. Ze erkennen hierdoor namelijk expliciet de (negatieve) impact van Bitcoin op onze planeet. Anderzijds spreekt het wellicht particuliere of zakelijke beleggers die zich steeds meer zorgen maken over het milieu aan. De “vervuilende” industrieën zoals olie en steenkool hebben het om deze reden de laatste jaren zwaar te verduren gekregen.

ETF in Canada

Voorlopig is Canada het enige land in Noord-Amerika dat Bitcoin ETF’s heeft toegestaan. Purpose, een van de aanbieders, is inmiddels qua beheerd vermogen al door de $1 miljard heen. De verwachting is dat toezichthouders binnenkort ook groen licht zullen geven aan de ETF voor de Amerikaanse markt.

Intussen gaan de initiatieven rondom het energiegebruik van Bitcoin ook door. Square publiceerde onlangs een rapport waarin ze uitleggen hoe de cryptomunt juist een aanjager kan zijn van groene stroom.

Tapscott stelt overigens ook dat de drama omtrent dit energiegebruik eigenlijk wel overdreven is. Toch is hij van mening dat er wel actie nodig is:

“Bitcoin gebruikt groenere energie dan de meeste mensen denken, aangezien de helft afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Maar de andere helft is nog steeds een grote hoeveelheid.”

Hoe dan ook: het laatste woord is heir nog niet over gezegd. Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
CanadaenergieETF