Bitcoinfonds met 654.000 BTC wil in 2022 grote verandering doorvoeren

Als het aan Grayscale ligt wordt de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), waar voor ongeveer 40 miljard dollar aan bitcoin inzit, zo snel mogelijk omgezet in een spot bitcoin ETF. De verwachting is op dit moment dat alles voor juli volgend jaar in kannen en kruiken is.

Tijd een virtueel evenement van Market Watch op 27 oktober sprak het wereldwijde hoofd van ETFs binnen Grayscale, David LaValle over de negen maanden durende tijdlijn voor de omzetting van het fonds.

Het moment voor Grayscale om voor een ETF te gaan

Grayscale heeft eerder al meerdere malen gesproken over de omzetting van GBTC in een spot ETF, maar de plannen lijken nu heel concreet te worden. Daarbij is de omzetting op dit moment meer realistisch omdat vorige week de eerste Amerikaanse bitcoin futures ETFs live zijn gegaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Vorige week was het perfecte moment om onze plannen bij de SEC neer te leggen,” aldus LaValle tijdens het evenement. Het aanvragen van goedkeuring voor het lanceren van een ETF is een proces waar 240 dagen voor staat.

Wat in potentie betekent dat de ETF van Grayscale in juli volgend jaar op de markt kan komen. Wij hopen uiteraard dat het eerder lukt, maar op zich is het niet erg om nog wat langer tegen de huidige koersen in te kunnen stappen voordat het grote geweld losbarst.

Op het moment van schrijven heeft Grayscale voor bijna 40 miljard dollar aan bitcoin in beheer in het fonds. In totaal heeft het bedrijf over alle crypto-fondsen voor 53,1 miljard dollar aan assets onder zijn hoede.

Arthur Hayes: ETF markt heeft “vers kapitaal” nodig

Arthur Hayes, het voormalig hoofd van de derivaten-afdeling van handelsgigant BitMEX heeft een interessante kijkt op de markt vanuit het oogpunt van ETFs. “Er is met GBTC al een pseudo-ETF op de markt. Technisch gezien is het geen ETF, maar ondanks dat heeft het toch veel ‘fysieke bitcoin’ in beheer,” aldus Hayes.

Kort gezegd heeft hij het idee dat de institutionele partijen en retail beleggers die exposure op bitcoin zoeken dat al hebben via GBTC of andere producten die reeds beschikbaar zijn. Volgens hem zijn er dan ook geen ETFs nodig om de markt te laten groeien, maar vers kapitaal.

De markten hebben jarenlang de tijd gehad om de komst van een ETF in te prijzen en iedere nieuwe afwijzing van de SEC wat de aanvragen van spot ETFs betreft heeft steeds minder impact op de koers.

Een interessant punt van Hayes, waar op basis van zijn redenering geen speld tussen te krijgen is. Al moet Hayes ook weten dat markten niet altijd rationeel zijn en dat de goedkeuring van een ETF op basis van hype en speculatie alleen al voor dat benodigde verse kapitaal kan zorgen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFGrayscale

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....