Grootste bitcoinfonds ter wereld staat 26% onder water

Het Grayscale Bitcoin Trust heeft het momenteel moeilijk. Aandelen in het grootste bitcoinfonds ter wereld met (648.000 BTC) staan flink onder water. De prijs van 'GBTC' stond met 26,53% korting nog nooit zo laag tegenover de bitcoin in het fonds.

Met een aandeel GBTC koop je indirect een klein deel van het grote aantal bitcoin van Grayscale. GBTC bestaat al sinds 2013 en de aandelen waren bij elkaar jaren lang meer waard dan het totale aantal bitcoin dat in het fonds zat. Dat is inmiddels anders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Jarenlang was Grayscale een van de weinige manieren voor verschillende soorten investeerders om blootstelling te krijgen aan de koers van BTC. Inmiddels kunnen beleggers verschillende kanten op. En dat lijkt de populariteit van het Grayscale Bitcoin Trust geen goed te doen.

Anno 2022 zijn er verschillende bitcoinbedrijven aan de beursgenoteerd met hun eigen aandelen. Ook duiken er wereldwijd steeds meer fondsen op en zijn de futuremarkten populair. Om mee te doen met de prijsactie van bitcoin is GBTC al lang niet meer de meeste ideale optie.

Dit soort fondsen zijn ook duur en je hebt te maken met een periode dat je jouw geld niet kunt verplaatsen. Grayscale rekent een magement fee van 2% en bij aankoop van GBTC kom je terecht in de 'six-month lockup period'. Die periode kun je jouw aandeel niet verkopen.

Uitcashen

Investeerders in het Grayscale Bitcoin Trust kunnen hun bitcoin niet claimen. De enige manier om je positie in GBTC te liquideren is om het aandeel te verkopen voor dollars. Wanneer je de dollars eenmaal op je bankrekening hebt kun je er weer iets anders mee doen.

Grayscale wil hun fonds zo snel mogelijk ombouwen naar een 'exchange-traded fund'. Deze fondsen zijn goedkoper om te runnen en het kan mogelijk de interesse in het financiële product van Grayscale nieuw leven in blazen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGrayscale

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...