Grootste bitcoinfonds ter wereld wil mogelijk aandelen terugkopen

Aandeelhouders in het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) worden mogelijk deels uitgekocht. Het grootste bitcoinfonds ter wereld staat flink onder water. De koers van GBTC staat zo’n 48% lager dan het aantal bitcoin dat in het fonds zit.

Het Grayscale Bitcoin Trust heeft momenteel 643.572 BTC in kas. Dit fortuin hebben ze opgebouwd sinds 2012. In de beginjaren was een aandeel in GBTC een van de weinige manieren voor grote fondsen in met name Amerika om blootstelling te krijgen aan bitcoin. Inmiddels zijn er tal van financiële producten en zijn er grote bedrijven die zelf bitcoin aanhouden.

De aandelenkoers van Grayscale Bitcoin Trust tegenover de waarde van bitcoin in het fonds. Via Ycharts
De aandelenkoers van Grayscale Bitcoin Trust tegenover de waarde van bitcoin in het fonds. Via Ycharts

Mede daardoor staat het aandeel in het fonds onder water. Michael Sonnenshein, CEO van Grayscale, geeft in een brief aan investeerders aan dat ze nadenken over het terugkopen van 20% van de aandelen.

Maar het is zeker geen belofte. Het lijkt een manier om een beetje vertrouwen terug te winnen. Grayscale is in gevecht met de Securities and Exchange Commission (SEC) om hun fonds om te zetten. Grayscale wil een exchange-traded fund (ETF), maar de SEC vindt een ETF op basis van bitcoin geen goed idee.

Opmerkelijk feitje: er zijn wel al ETF’s op basis van bitcoin futures.

Om eventueel over te gaan tot het opkopen van aandelen moeten aandeelhouders akkoord gaan. Het originele koopcontract moet worden aangepast, daarin staat namelijk dat Grayscale de aandelen GBTC niet terug mag kopen.

En ook hier moet men langs de SEC om dit voor elkaar te krijgen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGrayscale

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...