Grote bitcoin fondsen kochten massaal bij in februari

Grote fondsen kopen voor miljoenen aan bitcoin op. Bitcoin ETP's zijn bezig aan een opmars. De beleggingsproducten krijgen wereldwijd voet aan de grond. We zien dat verschillende bitcoinfondsen meer bitcoin naar zich toetrekken. In februari van 2022 groeide met name de reservers in Canada en Brazilië.

Investeerders wereldwijd weten de weg naar dit soort fondsen steeds vaker te vinden. Analist Vetle Lunde van Arcane Research deelt zijn bevindingen. De fondsen waar de analist naar kijkt hebben bitcoin in eigen beheer. Dat geld gaat dus in een grote spaarpot, vaak duurt het jaren voor het weer op de open markt terecht komt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een exchange-traded product (of ETP) is zoals de naam al doet vermoeden een product dat op een beurs wordt verhandeld. Het is een effect dat overdag op een nationale beurs wordt verhandeld. Een aandeel in een bitcoin ETP is iets heel anders dan zelf een stukje bitcoin kopen, maar de markt groeit gestaag.

Data

Lunde laat aan de hand van verschillende datapunten de groei en interesse in bitcoin beleggingsproducten zien. Hij kijkt naar ETP's in Canada, Brazilië, de Verenigde Staten en ook Europa.

Opvallend genoeg hebben de Europese ETP's op dit moment nog te maken met een uitstroom. Volgens Lunde hebben bitcoin ETP's gezamenlijk ruim 190.000 BTC in kas: ''Er lijkt een groeiende instroom naar de BTC ETP's te zijn. Met andere woorden: we kunnen alleen maar verwachten dat ETP's in de loop van de tijd steeds relevanter zullen worden, en het is de moeite waard om tijd en moeite te steken in het begrijpen van de stromen van deze sector."

Europa

Europa is volgens Lunde nog marktleider op het gebied van exchange-traded products rondom bitcoin. Maar de groei vind je vooral in Canada, de Verenigde Staten en Brazilië.

In februari bleef het relatief rustig. Er was een netto uitstroom van 41 BTC. Europese ETP's hadden ruim 93.000 bitcoin in beheer aan het eind van februari 2022.

Canada & VS

In Canada zien we dat bitcoinfondsen weer meer kapitaal aantrekken. Canadese ETF's hadden een netto-instroom van 4.835 BTC. In totaal hebben Canadese fondsen 66.226 BTC in bezit.

In de VS zag men ook een instroom van nieuwe bitcoin naar ETP's. Veel Amerikaanse investeerders zoeken in hun heil ook in Canada, omdat de landelijke toezichthouders nog veel bitcoinfondsen tegenhouden.

Brazilië

Volgens Lunde wordt Brazilië vaak vergeten in dit soort vergelijkingen. Maar het is een groeiende markt. Er zit 'slechts' 2.104 BTC bij verschillende Braziliaanse fondsen. Maar dat aantal is wel met 33% gestegen in één maand. Het is nog te vroeg om te spreken van een trend, maar het is zeker opmerkelijk.

Lunde verwacht dat de huidige trends zich doorzetten. Wat zou betekenen dat Europese fondsen langzaam minder BTC hebben, terwijl er in andere delen van de wereld meer wordt gespaard.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...