Grote hoeveelheden bitcoin verlaten de exchanges, wat is er aan de hand?

Bitcoin (BTC) is een open netwerk. De boekhouding is voor iedereen te lezen en dat zorgt voor interessante statistieken. Zo zien we dat er meer bitcoin wordt opgenomen van beurzen.

De maand juni was qua koers de slechtste maand voor bitcoin sinds 2011, maar verschillende indicatoren wijzen erop dat we er fundamenteel een stuk beter voorstaan dan het lijkt. Volgens Glassnode heeft de daling van 37,9 procent er vooral voor gezorgd dat de meeste “toeristen” inmiddels verdwenen zijn en dat alleen de “echte hodlers” nog in de markt zitten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grote hoeveelheden bitcoin verlaten de exchanges, wat is er aan de hand?

Normaal gesproken zien we tijdens bearmarkten een ware veop de blockchain, waarbij een groot aantal wallets verdwijnen tijdens de verkoopgolven. Sinds de bearmarkt van 2018 is de hevigheid van die exodus echter afgenomen, wat erop wijst dat er een steeds hogere mate van overtuiging is bij de mensen die bitcoin in hun portfolio hebben.

Tijdens de meest recente daling van het aantal adressen met één of meer satoshi is het totaal met slechts 1 procent gedaald. Ter vergelijking, in de periode van april tot en met mei 2021 daalde dit aantal adressen met 2,8 procent. Tijdens de bearmarkt van 2018 viel dit getal tussen januari en maart zelfs met 24 procent achteruit.

Grote hoeveelheden bitcoin verlaten de exchanges, wat is er aan de hand?
Aantal adressen met één of meer satoshi. Bron: Glassnode

Hoewel de on-chain activiteit voor bitcoin op een laag punt zit en zich duidelijk op bearmarkt-terrein begeeft, blijven de meest overtuigde hodlers rustig zitten en waarschijnlijk houden ze vol totdat de markt een bodem vindt en we weer omhoog kunnen kijken.

Grote hoeveelheden bitcoin stromen weg bij exchanges

Het ethos van “niet jouw sleutels, niet jouw bitcoin” begint weer tractie te krijgen binnen de bitcoin-gemeenschap. Dat blijkt wel uit de cijfers die exchanges momenteel overleggen als het gaat over de in- en uitstroom van bitcoin. De kans is aanwezig dat de grote uitstromen te maken hebben met de ineenstorting van het Terra-ecosysteem en de liquiditeitscrises bij onder andere Celsius, Three Arrows Capital en BlockFi.

Grote hoeveelheden bitcoin verlaten de exchanges, wat is er aan de hand?
Netto-instroom bitcoin bij exchanges. Bron: Glassnode

Sinds maart 2020 is de totale hoeveelheid bitcoin op de beurzen gedaald van 3,15 miljoen naar 2,4 miljoen bitcoin. Dat is een totale uitstroom van 750.000 bitcoin, waarvan de laatste 142.500 bitcoin in de afgelopen drie maanden naar eigen wallets is gestuurd.

De problemen bij enkele grote partijen in de industrie hebben mensen blijkbaar wakker gemaakt en opnieuw gewezen op het belang om de persoonlijke controle over je bitcoin te nemen. Op de lange termijn kan dit een positief effect op de koers hebben, aangezien er hierdoor simpelweg minder liquiditeit bij de beurzen is aan de aanbodzijde.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....