Grote wallets snoepen $6,7 miljard aan bitcoin op

Ethereum whale

De cryptomarkt is relatief rustig met een bitcoin prijs die tussen de $16.000 en $18.000 schommelt zonder echte uitbraken. Hoe lang gaat dit duren? On-chainanalisten wijzen op verhoogde activiteiten van whales, entiteiten op de blockchain met 1.000 bitcoin of meer.

In een rapport van Blockware Solutions tekenen de analisten onder meer op: ‘De stille prijsactie van de afgelopen maand wordt geïllustreerd door weinig tot geen koersschommelingen. Dit is het laagste niveau van volatiliteit die we sinds eind 2020, vlak voor de uitbraak van bitcoin door het oude record van $20.000. Dat was de laatste rally van bitcoin. Ook toen was de volatiliteit heel laag en vergelijkbaar met het dieptepunt van de markt eind 2018 toen de koers rond $3.200 lag’.

Angst en afwachtendheid houden bitcoin momenteel in de tang, maar volgens de opstellers van het rapport zijn periodes van rust schaars bij bitcoin. Plotse bewegingen naar boven en beneden liggen op de loer.

In de onderstaande grafiek is de zogenaamde gerealiseerde volatiliteit zichtbaar, deze wordt nu gemeten op 38%. De analisten rekenen dan terug en kijken naar ‘gerealiseerde volatiliteit’, daarvoor gebruiken ze een periode van 30 dagen met de gemiddelde fluctuatie van de prijs. De bitcoin koers week dus 38% af van de gemiddelde prijs de afgelopen maand.

bronnen: Blockware Solutions, Glassnode, Coindesk.
bronnen: Blockware Solutions, Glassnode, Coindesk.

Historisch gezien wordt een langere periode van lage gerealiseerde volatiliteit gevolgd door wilde prijsschommelingen, maar of dat nu weer gebeurt is natuurlijk de vraag.

Whale activiteit

Een bepaalde groep lijkt in ieder geval minder afwachtend momenteel, zo blijkt uit cijfers van Bitfinex, een grote cryptobeurs.

Deze whale adressen hebben meer dan 400.000 BTC ($ 6,73 miljard) verzameld sinds bitcoin op 9 november onder het dieptepunt van $ 18.000 in juni viel, zo staat in het rapport te lezen waarbij ze gebruik van Whalemap, een bedrijf dat de activiteiten van wallets boven de 1.000 bitcoin monitort.

bronnen: Whalemap, Bitfinex, Coindesk.
bronnen: Whalemap, Bitfinex, Coindesk.

De witte lijn is de dagelijkse slotkoers van bitcoin, de grootte van de bubbels vertegenwoordigt het aantal munten dat door de walvisportefeuilles is verzameld.

“De afgelopen week hebben grote wallets een instroom van meer dan 70.000 BTC ervaren. Ongeveer 120.000 BTC is verzameld op het niveau van $ 16.100, wat potentiële ondersteuning biedt gezien de omvang van het kopen,” zei Bitfinex.

Doordat er natuurlijk in deze periode ook flink verkocht is, kan verklaren waarom de prijs niet flink is gestegen door deze whale activiteiten. Vraag en aanbod heft elkaar dan in feite op. Zonder deze acties was de prijs waarschijnlijk nog verder gezakt dan $16.000.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhalewhales

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...