Hacker en YouTuber besteedt uren om 0,003 bitcoin terug te vinden

Computeringenieur Joe Grand, die tevens hardware-hacker is, deelt op YouTube een mooi verhaal over een van zijn laatste 'acties'. Hij besteedde uren om toegang te krijgen tot een smartphone, om vervolgens maar een fractie van een bitcoin te vinden.

Bitcoin in wallet

Grand reisde van Portland naar Seattle in een poging om mogelijk "miljoenen dollars" in bitcoin terug te vinden. Het zou op een Samsung Galaxy SIII-telefoon staat van Lavar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij kocht de bitcoin juli 2016 op een "super sketchy" manier. Een persoon in een café betaalde hem en stuurde de bitcoin naar een wallet op de telefoon. Vervolgens verloor hij het apparaat uit het oog.

De smartphone kwam in 2021 weer boven water. Het wachtwoord was echter een groot raadsel. Hij herinnerde zich wel dat hij de optie had ingesteld om de gegevens te wissen als er te veel onjuiste pogingen werden gedaan. Daarom riep hij de hulp in van een white hat-hacker, want hij dacht '$6 miljoen aan bitcoin' te zijn kwijtgeraakt.

Na wat soldeertrucs en het downloaden van het geheugen, kwam Grand erachter wat het wachtwoord was: de swipe-versie van de letter L (van Lavar). Na dit kortstondige euforische moment, zagen de drie mannen dat er slechts 0.00300861 BTC in zijn MyCelium stond. Destijds was dit $105 USD waard, en momenteel slechts $63.

Bitcoin tóch kwijt

Grand ging op onderzoek uit en kwam erachter dat Lavar in 2016 ongeveer $400 aan bitcoin had gekocht. Het gros hiervan was naar de mixer BitBlender gestuurd, die in 2019 offline is gehaald. Daardoor is dat geld verdwenen. Voor Lavar een schok:

"Ik ben er een beetje kapot van. We hebben geen geld verdiend, maar we hebben zeker nieuwe vrienden gemaakt."

Toch is er hoop: er is nóg een wallet die de hacker kan onderzoeken, in de hoop daar wél miljoenen aan bitcoin terug te vinden. Hier wordt in de video nog niet over uitgeweid, behalve dat het een versleutelde wallet is.

Laat het een les zijn voor iedere cryptoliefhebber: not your keys, not your coins. Dus zelfs áls je jouw bitcoin in eigen beheer hebt, en de toegang tot jouw wallet (en/of jouw private keys verliest), ben je jouw digitale bezit kwijt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshackwallet