Hackers van bitcoin ATM’s konden stiekem adressen aanpassen

Een hacker heeft geld gestolen van mensen die cryptovaluta naar ATM’s stuurden. Het ging naar verluidt om stortingen naar de pinautomaten van General Bytes.

Bitcoin ATM

De hacker wist de instellingen van apparaten aan te passen met de settings van zijn eigen wallet. Zo kon hij een ongeldig betalingsadres laten zien op het scherm. Dit adres was níet van de de ATM-uitbater, waardoor het geld in handen van de hacker kwam. In een verklaring staat het volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“De aanvaller was in staat om op afstand een admin-gebruiker aan te maken via de CAS-beheerinterface. Hij kwam via een URL-call op de pagina die wordt gebruikt voor de standaardinstallatie op de server. Hier wordt ook de eerste admin-gebruiker gemaakt.”

Bleeping Computer bracht het nieuws eergisteren en ook het bedrijf zelf heeft ook duidelijkheid verschaft.

Hier kun je de Patch-release inlezen met iets meer achtergrondinformatie.

Oplossing

Uiteraard is General Bytes aan de slag gegaan met een oplossing. Naar eigen zeggen zijn er sinds 2020 meerdere audits gedaan, maar hierbij was dit probleem niet niet naar voren gekomen.

De aanval vond drie dagen na een nieuwe feature in de ATM was geplaatst. De ATM had een “Help Oekraïne”-functie in het apparaat gevoegd.

Het is niet bekend hoeveel klanten er slachtoffer zijn van het probleem en hoeveel bitcoin er is buit gemaakt.

Het belangrijkst is misschien wel: de hacker heeft géén toegang gekregen tot de private keys van depositors. De rest van ieders bitcoinbezit is gewoon veilig. Ook zijn wachtwoorden en andere gegevens veilig.

Momenteel staan er (naar verluidt) in totaal 21 bitcoin ATM’s in Nederland. De Verenigde Staten is koploper met ruim 34.000 pinautomaten, gevolgd door Canada met 2550 ATM’s en Spanje met 255 pinautomaten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
ATMBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...