Oud gedachte-experiment van legendarische Bitcoiner Hal Finney duikt weer op

Computerwetenschapper Hal Finney was een van de allereerste bitcoiners. Sterker nog: hij ontving de eerste bitcoin transactie van Satoshi Nakamoto. Jaren lang bouwde hij, zelfs toen hij ALS kreeg, aan bitcoin. De cypherpunk overleed in 2014.

Finney is gecryopreserveerd door de Alcor Life Extension Foundation. Hij hoopte hierdoor uiteindelijk in de toekomst weer tot leven te worden gewekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Finney was een van de belangrijkste mensen in de beginfase van bitcoin. Naast zijn bijdrages aan de code was Finney ook bezig met de toekomst van bitcoin. In 2009 voorspelde hij al een aantal zaken goed.

Bitcoin voorspelling van Finney

De Nederlands quant PlanB tweette een interessant bericht van de hand van Finney.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Hal Finney”]”Het is interessant om te zien dat een systeem zo kan worden ingesteld dat het slechts een bepaald maximum aan coins gegenereerd kan worden. Ik denk dat het idee is dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe munten te generen.“[/penci_blockquote]

En dat klopt! De bitcoin miners moeten steeds harder werken om bitcoin te verdienen.Er is meer concurrentie dan ooit.

Het bericht gaat verder:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Hal Finney”]”Een direct probleem voor elke nieuwe valuta is hoe je het moet waarderen. En dan negeren we het praktische probleem dat eigenlijk niemand het in eerste instantie wil accepteren. Het is nog moeilijk om met een argument te komen voor een ‘non-zero’ waarde van de munten.”[/penci_blockquote]

Finney doet een gedachte experiment: ”Beeld je in dat bitcoin succesvol is en het dominante betalingssysteem is over de hele wereld. Dan zou bitcoin net zoveel waard moeten zijn als alle rijkdom in de wereld.”

Wanneer dat zou gebeuren, dan moet bitcoin richting een prijs van $10 miljoen gaan volgens de computerwetenschapper. Dat was 11 jaar geleden, de waarde van de gehele wereld is in dollars (en euro’s) alleen maar toegenomen, mede door inflatie.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Hal Finney”]De mogelijkheid om vandaag coins te genereren met de kosten van een paar cent zijn mogelijk een goed idee. Met een mogelijke ‘payoff’ van 100 miljoen tegenover 1! Zelfs als de kans van slagen van bitcoin laag is, is dat echt 100 miljoen tegen 1? Iets om over na te denken…[/penci_blockquote]

Finney eindigt zijn betoog met een leuke quote, bitcoin was toen een relatief goedkope gok: ”De mogelijkheid om vandaag coins te genereren met de kosten van een paar cent zijn mogelijk een goed idee. Met een mogelijke ‘payoff’ van 100 miljoen tegenover 1! Zelfs als de kans van slagen van bitcoin laag is, is dat echt 100 miljoen tegen 1? Iets om over na te denken…”

Een andere bekende bitcoiner, Adam Back, vindt ook de voorspelling van Finney niet heel ver gezocht: “Bitcoin niet ver weg van $100.000 door inflatie van fiat valuta.”

Legendarische tweet blijft bewaard

We blijven nog even bij Finney en zijn berichten… Een ruime week nadat Satoshi Nakamoto het eerste bitcoin block (genesis block) schoot computerwetenschapper Hal Finney een iconisch bericht de wereld in: ‘Running bitcoin’.

Het twitteraccount van Finney liep de kans om verwijderd te worden. Twitter is bezig met het opschonen van oude inactieve accounts.

Het bericht wordt door Twitter echter beschermd tegen die nieuwe regels. Een stukje bitcoin geschiedenis blijft dus bestaan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer