Halfjaarlijkse update van Bitcoin Core heeft build voor Apple-chips

Voor sommige mensen is bitcoin traag en saai. Toch zijn er veel ontwikkelaars die constant aan Bitcoin Core sleutelen en het willen verbeteren. In de volgende upgrade kunnen Apple-gebruikers ook zonder problemen de software draaien.

Bitcoin Core

Bitcoin Core is de software waarop alles in bitcoin is gebaseerd. Het omvat als het ware alle spelregels die bitcoin maken wat bitcoin is. Deze software kun je op een computer draaien, waardoor je een peer in het netwerk wordt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vaak gebruiken mensen hiervoor oude Linux of Windows-laptops of Raspberry Pi's. In de nieuwe versie van Bitcoin Core (versie 23.0) is er een build voor de macOS ARM ingebouwd. Dit is de eerste update van Core die native Apple Silicon (M1-familie) computerchips ondersteunt. ARM staat voor Advanced RISC Machines.

Ontwikkelaar Pan deelt dat deze verbetering in de GitHub-repo van de Bitcoin Core-client zit. De compiled versie komt naar verwachting binnenkort uit. In software-ontwikkeling slaat de term build op het proces waarin de brondcode-bestanden omgezet worden naar een op zichzelf staand stukje software.

Kort gezegd gaat het om de native compatibiliteit van de software met de Silicium (M1-serie) chips van Apple. Samson Mow heeft al geprobeerd om Core te draaien op zijn Macbook, en hij is onder de indruk. De synchronisatie met de rest van het netwerk gaat razendsnel.

Weinig andere updates

Elk half jaar komt er een update van Bitcoin Core uit. De volgende versie (24.0) wordt in oktober verwacht. Het releaseschema voor 23.0 was gepland voor april. De release candidates (RC5) kun je hier terugvinden.

Naast de builds voor macOS zitten er deze keer weinig opvallende nieuwe dingen in de upgrade. Helemaal als je het vergelijkt met eerdere edities, toen bijvoorbeeld Taproot of Tor V3 in de software meekwamen. Dit waren meer substantiële veranderingen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bitcoin coreBitcoin nieuws