Handelsvolume bitcoin valt na explosieve stijging terug naar normale niveau 2022

Het dagelijkse handelsvolume op de bitcoin spotmarkt schoot recent als een raket de lucht in. Dat gaf eventjes hoop op wat verlichting voor de koers, maar inmiddels is het handelsvolume weer terug op het normale niveau voor 2022. De piek die we deze maand zagen valt echter in het niet bij de piek in het handelsvolume in mei 2021. Destijds kondigde het Tesla van Elon Musk aan geen bitcoin meer te accepteren als betaalmiddel vanwege klimatologische bedenkingen bij het mining proces.

Dagelijkse handelsvolume bitcoin terug naar 4 miljard dollar

Het was even feest voor het handelsvolume van bitcoin, maar volgens het laatste rapport van Arcane Research zijn we inmiddels weer terug op aarde. Inmiddels ligt het dagelijkse on-chain handelsvolume weer op 4 miljard dollar, wat om en nabij de gemiddelde waarden van 2022 ligt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het dagelijkse spotvolume is een indicator die meet hoeveel bitcoin er op de blockchain heen-en-weer beweegt op dagelijkse basis. Als de waarde van deze indicator stijgt, dan betekent het dat het aantal munten dat van eigenaar wisselt toeneemt.

Een dergelijke trend kan een teken zijn dat de interesse in bitcoin onder investeerders toeneemt. Aan de andere kant is een neerwaartse trend juist een indicatie dat de aandacht voor bitcoin daalt. Historisch gezien ging een hoge waarde voor deze indicator vooraf aan grote positieve koersbewegingen voor bitcoin.

Handelsvolume bitcoin valt na explosieve stijging terug naar normale niveau 2022

De reden hiervoor is dat, om een dergelijke koersbeweging vol te houden, er veel actieve handelaren nodig zijn. Inmiddels kan deze hoop de koelkast weer in, want zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien zijn we qua handelsvolume weer terug bij af.

Handelsvolume piekt naar 10 miljard dollar

Het dagelijkse handelsvolume van bitcoin piekte deze maand op 10 miljard dollar, een waarde die we sinds mei 2021 niet meer hebben gezien. De huidige 4 miljard dollar per dag is meer in lijn met de rest van 2022, al hebben we in januari ook al een vergelijkbare piek meegepakt.

Arcane Research benadrukt in het rapport nog maar eens de onvoorspelbaarheid van de bitcoin-markt. In korte tijd kunnen het sentiment en het handelsvolume compleet omslaan. Vaak handelt bitcoin vooral zijwaarts in perioden van een relatief laag handelsvolume. Het kan dus zijn dat we nog even in de huidige prijsrange blijven pingpongen.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....