Portugal: strengere maatregelen voor bitcoin bezitter afgewend

Bitcoin bezitters in Portugal kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Het land gaat niet morrelen aan de belastingvoordelen die bitcoin houders genieten.

Het parlement stemde tegen twee aparte voorstellen van de oppositie om bitcoin en andere crypto-activa te belasten. Deze voorstellen van de linkse partijen Bloco de Esquerda en Livre zijn verworpen tijdens de bespreking van de overheidsbegroting voor 2022. Dat meldt de zakenkrant ECO.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze strengere maatregelen vinden weliswaar geen doorgang, Portugal wil wel degelijk cryptocurrency’s gaan belasten. Momenteel geldt nog 0% vermogensbelasting op het hebben van bitcoin of andere munten. In Nederland valt bitcoin in box 3.

Eerder deze maand verklaarde de minister van Financiën dat crypto’s worden belast onder een nieuwe set aan regels. Het is alleen de vraag wanneer deze regels ingaan. Het land is bang dat de staat niet gaat profiteren van mogelijke bitcoin rendementen in de toekomst.

De voorstellen van de linkse partijen gingen een paar stappen verder. Volgens Livre moet elke winst boven de 5000 euro worden belast.Ze vinden dat bitcoin onder dezelfde regels moet vallen als andere vermogenscategorieën, nu geldt nog een uitzonderingspositie.

Dit betreft dus vermogensrendementsheffing, een extra belasting die in Nederland ook ter tafel is gekomen. Je betaalt niet alleen belasting over je bezit maar ook over het rendement dat je met dat bezit hebt bewerkstelligd.

Zo willen overheden de kloof tussen inkomen uit arbeid en inkomen uit vermogen gaan verkleinen. Tegelijkertijd spekt men de staatskas verder door nieuwe belastingen te introduceren. Overheden kampen met ernstige tekorten in deze post-coronatijd, ondanks het bijdrukken van vele miljarden door de Europese Centrale Bank.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsPortugal

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...