Heeft bitcoin de bodem bereikt? Analist Willy Woo doet zijn verhaal

De bitcoin koers heeft na de bekendmaking van de Amerikaanse inflatiecijfers een nieuwe tik gekregen. Gisteren bleek dat de inflatie hardnekkiger is dan verwacht en viel deze met 8,3 procent hoger uit dan de 8,1 procent die op voorhand werd opgeschreven. De grote vraag is natuurlijk of we nu eindelijk de bodem bereikt hebben, on-chain analist Willy Woo heeft hier een mening over.

Nog onvoldoende accumulatie

Willy Woo staat bekend als een analist die op basis van on-chain analyse vaak voor de meer lange termijn zijn verhaal doet. Ditmaal heeft hij enkele interessante grafieken over de staat van de markt en de eerste biedt op dit moment nog weinig hoop. Accumulatie tijdens de bearmarkt is een goede manier om te meten in welke fase van de cyclus we ons bevinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De conclusie van Woo op basis van de bovenstaande grafiek is dat er nog te weinig accumulatie heeft plaatsgevonden om van een bodem te kunnen spreken. Dit baseert de analist op de mate van accumulatie tijdens vorige bearmarkten. Als het aan Woo ligt zitten we qua accumulatie iets over de helft van wat nodig is om van een bodem te kunnen spreken.

Accumulatie kwalificeert hij als het verplaatsen van bitcoin van verkopers naar gretige kopers. De rode lijn in de grafiek houdt dit gedrag bij en de zwarte pijlen zijn iedere keer precies even groot. De conclusie is eenvoudig, tot dusver hebben we geen met vorige bearmarkten vergelijkbare accumulatie gezien.

Ook de kostenbasis biedt weinig hoop

Willy Woo kijkt niet alleen naar de mate van accumulatie om te bepalen of de bearmarkt al bijna ten einde is. Ook de kostenbasis van korte- en lange termijn holders spelen een belangrijke rol in zijn analyse. Wat je vaak ziet is dat we bodems vinden op het moment dat de kostenbasis voor korte termijn holders onder die van lange termijn holders duikt.

Heeft bitcoin de bodem bereikt? Analist Willy Woo doet zijn verhaal

"We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. In mijn ogen hebben we hier nog wat tijd te verdoen", aldus een niet al te optimistische Willy Woo. Wel geeft de analist aan dat we er op basis van deze grafiek bijna zijn, maar bijna is helaas niet helemaal en dat hebben we nodig om een bodem te bereiken.

In 2015 hadden we een laatste capitulatie in deze zone nodig om de bodem te bereiken en in 2019 bleek het de absolute bodem. Het is dus goed mogelijk dat we, zelfs na het bereiken van deze zone, nog één laatste capitulatie-golf moeten verwerken. Het is geen zaligmakende analyse van Willy Woo, maar helaas wel een realistische.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....